Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fitness trend koji skida salo i uklanja bol u leđima postao veoma popularan

Preuzmite sliku

Američki vojnici jednostavnu aktivnost rade još od Američke revolucije. Ta aktivnost je rucking, odnosno trčanje ili hodanje s teretom na leđima. U kampovima za obuku, vojnici dnevno prevale do 40 kilometara s ruksakom koji teži oko 45 kilograma na leđima.

“Rucking je izvrstan za prosječnu osobu. Jednostavno je i donosi puno zdravstvenih i fitness prednosti”, kaže doktor fizikalne terapije Doug Kechijian.

Sagorijeva kalorije

Samo nošenje ruksaka s nešto tereta u njemu čini da hodanje sagorijeva tri puta više kalorija. Za prosječnog muškarca, 30-minutna šetnja sagori oko 125 kalorija. Ali ako na leđa nabacite ruksak s utezima i prošetate istom brzinom, sagorjet ćete oko 325 kalorija.

Može ublažiti bolove u leđima

Ako vježbate, vjerovatno ćete kad-tad osjetiti bolove u leđima. Zašto? Većina nas značajan dio dana provodi sjedeći, s leđima savijenim prema naprijed. Naviknuti smo na taj položaj. Onda, kada dođemo u teretanu, dižemo utege savijenih leđa, a to može uzrokovati bolno izbočenje diska.

Kada hodamo s ruksakom punim tereta na leđima, to pomaže u držanju torza i leđni mišići ne moraju toliko raditi. A to zauzvrat može spriječiti i ublažiti bol.

Gradi izdržljivost

Rucking lijenu šetnju pretvara u pothvat jačanja srca i izdržljivosti. Za razliku od trčanja, koje ima stopu ozljeda od 20 do 79 posto, prema studiji objavljenoj u British Journal of Sports Medicine, rucking nas zapravo čini otpornijima na ozljede.

“Ova aktivnost gradi kukove i posturalnu stabilnost, a to vas općenito čini otpornijima na ozljede”, dodaje Kechijian.

Lako je i jeftino

Možda svako jutro izlazite prošetati ljubimca ili idete na posao pješice. Od sada jednostavno možete nositi ruksak s teretom na leđima dok obavljate te svakodnevne aktivnosti. Dok većina novih fitness metoda zahtijeva kupnju skupe opreme, članstvo u teretani ili programe vježbanja, za rucking imate sve što vam je potrebno – ruksak i teret kojim ćete ga napuniti. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,