Foto: Tuzlanski.ba

U organizaciji Eko-ronilačke grupe invalida iz Lukavca, a uz podršku Saveza podvodnih aktivnosti Federacije Bosne i Hercegovine u nedelju 12.5.2024 godine, u Sarajevu je završen kurs za Instruktore ronjenja sa dvije zvijezde.

Teorijski dio kursa održan je u Lukavcu praktični dio na Olimpijskom bazenu u Sarajevu i jezeru Kop Šićki Brod, dok je polaganje završeno u Sarajevu.

Kurs je održan po pravilima međunarodne ronilačke asocijacije CMAS (www.cmas.org), voditelj kursa je bio Rusmir Hanić, dok je praktične vježbe vodio Hrvoje Gavrančić. Dugogodišnji instruktori ronjenja sa tri zvijezde su svoje bogato iskustvo od preko 40 godina ronjenja, polaznicima prenijeli na izuzetno zanimljiv i inovativan način predstavljajući metode obučavanja ronilaca u skladu sa standardima krovne ronilačke asocijacije, a sve prožeto primjerima iz ličnog iskustva.

„Cilj kursa je prvenstveno školovanje instruktorskog kadra koji će svoja znanja i vještine prenijeti na mlađe kategorije. Ronjenje je atraktivna sportska disciplina koja privlači sve veći broj zaljubljenika u ronjenje i bezbjednost polaznika je temelj svakog kursa. Uslov za održavanje ovakvih kurseva su iskusni i educirani instruktori. Iz tog razloga akcenat rada kako Saveza podvodnih aktivnosti Federacije Bosne i Hercegovine, tako i klubova je obuka stručnog kadra. Ovom prilikom se želimo zahvaliti instruktorima Rusmiru Haniću i Hrvoju Gavrančiću koji su studiozno i veoma ozbiljno pristupili vođenju ovog kursa. A kolegama koji su uspješno završili kurs na instruktore sa dvije zvijezde želimo uspjeh u daljem radu“ rekao je Bilal Šarić, predsjednik Eko-roničake grupe invalida iz Lukavca.