BK ''Zmaj od Bosne'' Tuzla obilježio dvadeset godina postojanja
Foto: Tuzlanski.ba

Kroz Klub su prošla mnoga proslavljena imena, koja su dokazala kako biciklizam ne priznaje granice

bk-zmaj-od-bosneTokom 1993.godine počela su stremljenja za osnivanje novog biciklističkog kluba, da bi se, na inicijativu tada preostalih članova BK Jedinstva (veći broj članova je napustio kako klub, tako i grad), formiran BK Zmaj od Bosne. Klub je formiran prevashodno u cilju odbrane u tada ratnim okolnostima, kako bi omogućio transport potrebnih sredstava na udaljene lokacije, odnosno lokacije kojima se nije moglo prostupiti motornim vozilima. Još u tim vremenima, neformalno formiran Klub takmičio se u oktobru '93 na ratnim Olimpijskim igrama, nastupajući za II korpus.

BK 'Zmaj od Bosne', formiran zvanično 26.12.1993. uz podršku porodica Kasumović i Trle, svoju dalju karijeru, nakon završetka ratnih sukoba, nastavio je razvijati se u sportskom domenu, okupljajući mnoge zaljubljenike u biciklizam, sa Trle Hajrudinom na čelu – reprezentativcem bivše Jugoslavije, danas sa četrdesettroogodišnjom zavidnom karijerom u profesionalnom biciklizmu, koji je od svog prvog profesionalnog angažmana 1973.g. počeo redati uspjeh za uspijehom. Svo svoje znanje Trle je kroz dvadesetogodišnje postojanje kluba 'Zmaj od Bosne' nastojao prenijeti mladim biciklistima, koji su svojim nastupima branili boje Kluba, tako i bosanskohercegovačke reprezentacije.

Kada je 1993.godine osnovan Biciklistički klub 'Zmaj od Bosne', samo su najveći optimisti mogli i zamisliti da će Klub ostvariti dvadesetogodišnju uspješnu karijeru, obilovanu medaljama i odličjima. Već '94 BK Zmaj od Bosne organizovao je Državno prventsvo BiH, a '96 Klub je počelo sa tradicionalnom organizacijom međunarodne trke Kapija 25.05., na kom su te godine nastupili biciklisti iz Italije, Mađarske, Hrvatske... Od '97 godine Klub je aktivan i na takmičenjima u inostranstvu.

BK Zmaj od Bosne jedini je u BiH zvanično registrovan kao muško – ženski biciklistički klub. Uspješna ženska ekipa 'Zmaja' egzistirala je do 2010.g, da bi tada bila zaleđena zbog teške finansijske situacije. BK Zmaj od Bosne takođe je prvi biciklistički klub koji je organizovao škole biciklizma za osnovce, nastojeći djeci iz Simin Hana, Požarnice, Živinica, Tojšića – približiti biciklizam i uputiti ih time kako u sportske, tako i u zdrave društvene vode, pruživši im znanja najboljeg biciklističkog vozačkog kadra, koji, takođe, povremeno predaje na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Tuzla.

Renome kluba potvrđuje i dosadašnja uspješna organizacija međunarodnih trka – BK Zmaj od Bosne je do sada organizovao 18 Međunarodnih trka '25. maj – Tuzla', na kojima su nastupila većina kvalitetnih profesionalnih vozača sa ovih prostora. Pored trke '25. Maj – Tuzla', BK Zmaj od Bosne Tuzla organizovao je i pet Međunarodnih trka posvećenih svim preminulim biciklistima cijelog svijeta.

Kroz Klub su prošla mnoga proslavljena imena, koja su dokazala kako biciklizam ne priznaje granice i kako je ovaj sport biciklistima iznad svega, opirući se nacionalnim i vjerskim spregama koje su danas nametnute u okruženju. Tako za Klub i danas voze biciklisti 12 gradova, a 4 države: iz Bijeljine, Bihaća, Ugljevika, Banovića, Tomislavgrada, Lopara, Kalesije, Orašja, Vukovara, Beča, Berlina i Tuzle, dok su svojim vozačkim talentom Klubu pružali podršku biciklisti iz Amerike, Luksemburga, Hrvatske, Francuske, Španije, Srbije, Austrije, Slovenije, Njemačke... Ford Daglas, prvi doktor u 'Misiji nestalih' - prvi je stranac koji je vozio za 'Zmajeve', a boje Kluba su branila i neka od najvećih imena jugoslovenskog biciklizma – u ovom kontekstu dovoljno je pomenuti ime Mikoš Rnjaković.... Posebnu zahvalnost dugujemo i nesretno preminulom Asimu Huskiću, koji je mnogo doprinijeo razvoju kluba, kako vozeći za 'Zmaj' tako i u poklonjenoj opremi koja nam je mnogo značila.Odbivši svojevremeno luksemburško državljanstvo, Huskić je svojim talentom značajno pojačao redove 'Zmajeva'.

Tokom dvadesetogodišnjeg rada, jedan od ciljeva je bio i stvaranje dobrih osoba, djece sa ispravnim pedagoškim nadzorima, pri čemu je prioritet bio 'usađivanje' dobrih normi ponašanja kod takmičara, pa tek onda ostvarenje sportskih rezultata. Takođe, kroz Klub je prošlo mnogo takmičara, i muških i ženskih, koji su tokom čitavih dvadeset godina istorije Kluba postizali izvanredne rezultate. Danas predstavlja veliko bogatstvo zbir domaćih i inostranih vozača koji su prošli kroz BK Zmaj od Bosne, prvi klub koji je okupio strance koji su vozili bez naknade, a od kojih neki i dan danas daju podršku klubu.

'Zmajevi' nikad ne znaju otići na trke a da se ne vrate sa priznanjima. Najviše stepenice postolja uvijek su i za njih rezervisane. Pored medalja, ovo je potvrđeno i priznanjima kako od Olimpijskog komiteta BiH, Biciklističkog saveza BiH, tako i u izborima najboljih sportista od strane Kantona i Općine, pa do medija koji su 'Zmajeve' nerijetko proglašavali najuspješnijom ekipom i najuspješnijim pojedincima. Kao i ranijih godina, tako je i ove tekuće, BK Zmaj od Bosne klub koji je u samom vrhu bh. biciklizma. Takođe, BK Zmaj od Bosne nerijetko je odlikovan i priznanjima za fer plej, na nivou države.

Podrška Klubu, koja u boljim vremenima, do 2005.godine, nije nedostajala, danas postaje sve oskudnija. Pa ipak, Klub je i ove godine, koja je finansijski bila najteža, uspio ostvariti izvanredne rezultate, za što je, pored 'Zmajeva' na stazama, posebno zaslužan novi predsjednik kluba, gospodin Nedžad Ašćerić, koji je predsjedničku funkciju preuzeo početkom ove godine.

BK Zmaj od Bosne obilježili su i njegovi predsjednici, kao i direktori. Prvi predsjednik Kluba bio je prof.dr. Ahmet Kasumović, da bi to mjesto kasnije zauzimali Mirsad Mujović, Hamza Šarić, Mirsad Filipović, Hajrudin Trle, Halid Žigić, te Zlatko Berbić, sve do sadašnjeg predsjednika Nedžada Ašćerića, čije su zasluge za opstanak kluba nemjerljive. Na mjestu direktora kluba bili su Boris Tomić, Dino Kalesić, Elvir Trle te do danas Hajrudin Trle. Sva pomenuta imena dala su određeni doprinos klubu, za što im se ovom prilikom zahvaljujemo.

Takođe, zahvalili bi se i Općini Tuzla, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, zatim Umel – Dalekovodmontaži, Off-Setu, Laseru, BH Telecomu, VGT Osiguranju, Omegi, Plavoj poliklinici, Agora-centru Simin Han, UG Stara Majevica, Caffe baru New York, Caffe baru Sidney, Restoranu Akva Simin Han, Madona Husino, , kao i naravno medijima koji su nas pratili tokom našeg rada i davali nam isto tako nemjerljivu podršku.

PRESS BK Zmaj od Bosne