Američki borac palestinskog porijekla Belal Muhammad postao je novi UFC prvak u velter kategoriji.

Belal Muhammad postao prvi palestinski prvak u historiji UFC
Foto: X.com

Belal je u fantastičnom okršaju prekinuo dominaciju Leona Edwardsa prikazavši mnogo bolji i zreliji nastup u odnosu na njihov meč iz 2021. godine koji je završen ‘no contestom‘.

Belal je od starta borbe nastupio agresivno i atraktivnim rušenjem oborio Edwardsa na pod, ali Edwards je ubrzo pokazao zašto je vrhunski šampion i uspio je u ostatku runde nekoliko puta kvalitetno pogoditi protivnika. 

Nastavak meča također se zasnivao na željama boraca da nametnu svoj stil borbe i protivnika prilagode istom. Edwards je meč želio odrađivati borbom na distanci i udarcima, dok je Belal nastojao stvari odvesti u parter praveći konstatan hrvački pritisak na Edwardsa, što mu je naposljetku donijelo drugu rundu.

Iako je u trećoj rundi Edwards bio daleko bolji protivnik i nesumnjivo ju je uzeo zahvaljujući činjenici da je konstantno bio u kontroli i na leđima Belala, u četvrtoj smo gledali potpuno obrnute uloge. Belal je bio taj koji je s leđa kontrolisao Ewdardsa, fizički ga crpio i upućivao udarce, nakon čega se vidjelo da je Edwards mentalno i fizički slomljen na ulazu u petu rundu.

Belal je imao bodove na svojoj strani, a kada je početkom pete runde ponovo uspio "uzeti" leđa Edwardsu i zaključao Edwardsa u "body triangle", svima je bilo jasno da će dobiti meč ukoliko sačuva tu poziciju do kraja runde. 

Iako se Edwards 45 sekundi prije kraja uspio izvući iz te situacije, a onda i krenuti u totalnu akciju tokom koje je laktom otvorio lice Belala Muhammada, sudije su odlučile da nije napravio dovoljnu štetu u toj rundi da bi pobjeda otišla na njegovu stranu.

Suci su jednoglasnom odlukom za pobjednika proglasili Belala Muhammada koji je tako upisao desetu pobjedu u posljednjih 11 nastupa.