Uz prisustvo velikog broja zvanica i gostiju, u Tirani, glavnom gradu Albanije, svečano je otvorena džamija Namazgah, koja je ujedno i najveća džamija na Balkanu.

Foto: Anadolija

Džamija ima četiri munare visine 50 metara i glavnu kupolu visoku 35 metara sa 18 malih kupola, sa motivima klasične osmanske arhitekture, izgrađena uz finansijski doprinos turske Uprave za vjerske poslove i Turske fondacije Diyanet. 

Džamiju Namazgah, koja je izgrađena uz finansijski doprinos turske Uprave za vjerske poslove i Turske fondacije Diyanet, otvorili su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i albanski premijer Edi Rama, a svečanosti su prisustvovale i supruge dvojice lidera.

Džamijski kompleks se sastoji i od radnih soba, biblioteke, kulturnog centra, parkinga, izložbenog salona, kafeterije i konferencijske sale. Džamija je izgrađena na zemljištu veličine oko 14 hektara, a u kompleksu džamije molitvu će istovremeno moći obavljati 8 hiljada vjernika.

Albanski premijer Rama u obraćanju prisutnima na svečanosti rekao je da će ova džamija generacijama svjedočiti o gesti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kao i da će svima govoriti o neraskidivoj vezi između dva naroda i države.

Turski predsjednik Erdogan istakao je važnost džamije kao simbola tursko-albanskog bratstva i prijateljstva.

“Vjerujem da će ova najveća džamija na Balkanu (Namazgah) zauzeti svoje mjesto kao najnoviji simbol naše zajedničke povijesti i našeg bratstva koje je duže od šest stoljeća”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Ne smijemo se otrgnuti od vrhovnih vrijednosti islama, vjere mira, i ne smijemo ostaviti prazan teren interesnim grupama koje našu svetu vjeru iskorištavaju.”

Erdogan je zahvalio i čestitao svima koji su dali određeni doprinos u izgradnji džamije u Tirani.

Dovu je proučio predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas, nakon čega su prisutni pristupili svečanom presjecanju vrpce. Nakon što je džamija svečano otvorena, Erdogan i Rama su zajedno s brojnim građanima ušli u džamiju i obišli molitveni prostor.

Ukupna površina džamije Namazgah je više od 10.000 kvadratnih metara, pri čemu je građevinski prostor 5.200, a unutrašnji-molitveni prostor džamije 2.415 kvadratnih metara. Džamija ima kapacitet da istovremeno primi blizu 10.000 vjernika.

Džamija ima četiri munare visine 50 metara i glavnu kupolu visoku 35 metara sa 18 malih kupola, sa motivima klasične osmanske arhitekture.