U prvom su poluvremenu bile bolje te stvorile nekoliko izglednih prilika za gol, ali ih nisu i realizirale te su u nastavku poražene s 0:2.

'Zmajice' ponovo poražene od Sjeverne Irske, ovog puta na gostovanju u Belfastu
Foto: NSBIH | Okončale plasman

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je kvalifikacije u okviru Lige B - grupa B3 za plasman na Euro 2025. godine u Švicarskoj večerašnjim porazom u gostima protiv Sjeverne Irske rezultatom 2:0, te su sa sedam bodova ostale treće u grupi.

“Zmajice” su i početkom aprila u Zenici poražene s 1:3 pa su večeras izabranice bh. selektora Selvera Hodžića, u meču koji je direktno odlučivao o drugom mjestu u grupi, pokazale veliku želju da im se revanširaju.

Zanimljivo je da je ovo bila prva domaća pobjeda Irske, koja je prethodno na svom terenu igrala 0:0 protiv Malte te poražena od Portugala s 1:2.

Dobru priliku imala je Amela Kršo u 13. minuti i Emina Ekić u 21. minuti, ali je njen šut sa oko šest metara iskosa sa desne strane završio u spoljnjem dijelu mreže.

Maja Jelčić je u 33. minuti pokušala s preko 30 metara savladati domaću golmanicu, ali je slabo šutirala.

Irkinje su zamalo kaznile promašaje bh. tima već u finišu prvog poluvremena, kada je Danielle Maxwell sa oko 13 metara pogodila prečku bh. gola, a minute kasnije golmanica Almina Hodžić odbranila je šut Joel Andrews.

Nikolić ni u prvoj minuti sudijskog dodatka nije uspjela na 13 metara po sredini gola dobro prihvatiti centaršut s lijeve strane te šutirati pa se na odmor otišlo početnim rezultatom 0:0.       

Međutim, tek što je počelo drugo poluvrijeme, domaće su nakon dobrog kontranapada preko Andrews povele se 1:0.

Lauren Wade je u 67. minuti uspjela iskoristiti kiks bh. odbrane te svoj tim dovesti u vodstvo od 2:0, a ispostavilo se da je to bio i konačan rezultat meča.

Portugal je večeras na svom terenu savladao Maltu s 3:1 te ovjerio prvu poziciju u grupi B3. Portrugalke su uspjele upisati pet pobjeda i jedan remi, a taj jedini bod protiv Portugala osvojila je BiH, koja je u petak u Zenici igrala bez golova 0:0.

Konačni poredak grupe B3: Portugal 16, Sjeverna Irska 10, BiH 7 i Malta 1 bod.

Kvalifikacije za EURO prvi su put igrane po novom sistemu, sličnom takmičenju u Ligi nacija. U kvalifikacijama je učestvovala ukupno 51 reprezentacija - u ligama A, B i C te podijeljenim u grupe, a direktan plasman na završni turnir mogle su ostvariti samo dvije najbolje ekipe iz svake grupe Lige A, kojima se priključuje i domaćin Švicarska.

Preostalih sedam reprezentacija koje će nastupiti na EURO, bit će poznato nakon dvije faze baraža. U prvoj fazi će igrati trećeplasirane i četvrtoplasirane selekcije iz grupa iz Lige A sa pet prvoplasiranih i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije iz grupa u Ligi C.

U prvoj fazi baraža igrat će i prvoplasirane i dvije najbolje drugoplasirane ekipe iz grupa u Ligi B sa dvije slabije drugoplasirane te trećeplasirane selekcije iz grupa iz Lige B. Pobjednici prve faze baraža idu u drugu fazu, nakon koje će se dobiti preostalih sedam reprezentacija koje će igrati na Evropskom prvenstvu.

Žrijeb za baraž bit će obavljen 19. jula, a prva faza će se igrati 23. i 29. oktobra, dok će se druga faza igrati 27. novembra i 3. decembra. Učinak u ovim kvalifikacijama odredit će i raspored za iduću sezonu Lige nacija.