Prema odluci UEFA od ove sezone u Ligi prvaka i Evropa Ligi neće biti grupne faze kakvu smo gledali do sada, već će se igrati jedinstvena liga s 36 klubova.

BiH bi mogla imati sedam igrača u grupi Lige prvaka
Foto: VfB Stuttgart

Šest igrača sa pasošem Bosne i Hercegovine moglo bi igrati grupu, ili bolje reći ligaški dio Lige prvaka.

Sead Kolašinac (Atalanta), Ermedin Demirović (Stuttgart), Amar Dedić (Salzburg), Jusuf Gazibegović i Emir Karić (Sturm Graz), Anel Husić (Young Boys) su već osigurali plasman.

Njima bi se još mogao pridružiti Alen Mustafić (25) iz Slovan Bratislava. Večeras u Bratislavi igraju revanš sa Midtjylland (1:1).

Husić i Mustafić još nisu konkurisali za Bosnu i Hercegovinu. Stoper Young Boysa ranije je igrao za U21 reprezentaciju Švicarske.

Zanimljivo, Austrija će po prvi put imati dva kluba u završnici Lige prvaka.

Novi format Lige prvaka

Prema odluci UEFA od ove sezone u Ligi prvaka i Evropa Ligi neće biti grupne faze kakvu smo gledali do sada, već će se igrati jedinstvena liga s 36 klubova.

Više se neće igrati domaća i gostujuća utakmica protiv istog protivnika. Ekipe će biti podijeljene u četiri jakosne skupine i svaka će momčad igrati protiv dvije momčadi iz svake skupine. Protiv jedne na domaćem terenu, a protiv druge u gostima.

U osminu finala će osam najboljih ekipa sa ukupne tabele.

Oni ispod plasirani, od 9. do 24. mjesta igraće dodatni krug za plasman dalje po sistemu baraža sa domaćim i gostujućim mečom.

Sličan sistem očekuje i Konferencijsku ligu, ali sa manje utakmica u prvoj fazi grupnog takmičenja. Od sada dakle bolje reći – ligaškog.