Na današnjoj press konferenciji medijima se obratio selektor U21 reprezentacije BiH, Vinko Marinović.

Vinko Marinović: Cilj je stvarati igrače za A selekciju, imat ćemo sličan stil igre
Foto: NSBIH | Selektor mlade reprezentacije

Konferenciji je prisustvovao i generalni sekretar Adnan Džemidžić, a Marinović je zvanično predstavljen.

Bilo je planirano da se medijima obrati direktor nacionalnih selekcija Emir Spahić, ali on se nije osjećao najbolje.

“Opet sam tu, razgovarao sam sa direktorom Spahićem, imamo jedan novi plan od četiri godine i jednu novu viziju i za mene je to bitno, da imamo kontinuitet rada gdje nam je želja da što više igrača stvorimo za A selekciju, da obuku dres A reprezentacije i naravno da uz sve to napravimo i dobar rezultat. Uz igrače koji prelaze u A potreban je i rezultat", rekao je Marinović. 

Istakao je važnost kontinuiranog rada za postizanje dobrih rezultata.

"Imat ćemo sastanak i sa selektorom Sergejem Barbarezom kako bismo osigurali sličan stil igre između mlade i seniorske reprezentacije. To je nešto što sam i ranije radio sa selektorima Baždarevićem i Prosinečkim i što se pokazalo kao dobro. Pored toga imamo platformu sa većim brojem igrača koju ćemo pregledati i upoznati se kvalitetom sa kojim raspolažemo", dodao je. 

"Ja mogu reći, a i vi znate, dok sam ja radio bilo je dosta igrača koji su otišli u A reprezentaciju, želimo uvijek najbolje igrale, u mladoj reprezentaciji nemamo puno vremena da zovemo veći broj igrača da ih probamo jer su tu kvalifikacije. To je lakše na U19 i U17 selekcijama. Želimo vidjeti da li imamo još neke igrače koji su tu negdje kvalitetom, trenutne igrače jako dobro znam, svi su mi poznati. Želimo da vidimo u dijaspori još nekog kvaliteta da zovemo. Sve ćemo pregledati u inostranstvu", kaže on. 

Dodaje kako igrači sazrijevaju kroz igru. Liga nije laka, ima svoje zahtjeve i specifičnosti.

"U21 pravilo je dobro, ali kad imate kvalitet onda ga imate, tako i mladi igrači, dobro je što igraju”, kazao je Marinović.

Sa Marinovićem će raditi Danimir Milkanović, a ostale članove stručnog štaba će odabrati direktor reprezentacije Emir Spahić.

U21 reprezentacija u septembru, nastavlja kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. Prvo će naš tim 6. septembra ugostiti selekciju Austrije, a zatim će 10. septembra gostovati u Francuskoj. BiH nakon pet utakmica ima tri boda.