Foto: Tuzlanski.ba

Nogometaši Njemačke novi su prvaci svijeta.

Njemačka je u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu večeras u Rio de Janeiru nakon produžetaka pobijedili selekciju Argentine s 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Mario Götze u 113. minuti.

Njemačka je osvojila četvrti naslov prvaka svijeta u nogometu.

Nijemci su u reprizi finala iz 1990. godine, nakon velike borbe i dva produžetka uspjeli pobijediti Argentinu i osvojiti titulu prvi put nakon 24 godine.

Utakmica je protekla u izjednačenoj igri. Njemačka je veći dio meča imala terensku inicijativu i veći posjed lopte, ali su Argentinci bili mnogo opasniji u napadu.

Prvu priliku imali su Argentinci u 21. minuti. Kroos je napravio grešku i u pokušaju da vrati loptu golmanu uposlio Gonzala Higuaina koji izlazi sam pred gol, ali nije bio precizan. Isti igrač je u 30. minuti uspio zatresti mrežu, ali je gol poništen zbog nedozvoljene pozicije. Nekoliko minuita kasnije u dobroj priliki našao se i Messi koji je uspio proći golmana Manuela Neuera, ali se jedan od odbrambenih igrača Njemačke ispriječio i sačuvao gol.

Najbolju priliku Nijemci su imali u finišu poluvremena, kada je Höwedes udarcem glavom pogodio stativu.

Početkom drugog poluvremena Messi je imao kolosalnu priliku za gol. Izašao je sam s lijeve strane pred gol Nijemaca, međutim šutirao je pored stative.

U nastavku meča nije bilo većih prilika te je 90 minuta okončano bez golova.

Početak prvog produžetka donio je veliku priliku za Njemačku kada je Schürrle dobro šutirao sa desetak metara, a golman Sergio Romero odbranio njegov šut.

Na drugoj strani uzvratio je Rodrigo Palacio koji je izašao pred Neuera i pokušao da ga lobuje, ali je prebacio gol.

Odlučujući trenutak dogodio se u 113. minuti. Schürrle je sjajno uposlio Götzea, a ofanzivni veznjak Bayerna je bez problema matirao Romera za veliko slavlje njemačkih navijača.

Argentinci su do kraja pokušavali doći do izjednačenja, no rezultat se nije mijenjao.

Ekipe su nastupile u sljedećim sastavima:

Njemačka: Neuer, Lahm, Hummels, Boateng, Höwedes, Kroos, Schweinsteiger, Kramer (od 31. Schürrle), Klose (od 88. Götze), Müller, Özil (120. Mertesacker).

Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, Rojo, Demichelis, Messi, Biglia, Lavezzi (od 46. Aguero), Perez (od 86. Gago), Mascherano, Higuain (od 77. Palacio). (Fena)