Iznenađenje prvenstva: Genijalan potez koji je psihički 'ubio' Kostariku! (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

U nogometnim utakmicama odlučuju detalji, a jedan takav, uvođenje rezervnog golmana Krula, potpuno je izbacio iz takta protiv Grčke nepogrešive izvođače penala Kostarike...

Ljudski rod izrazito je sklon traženju junaka, a postoji li za to bolja pozornica od Svjetskog nogometnog prvenstva? Nečiji prodor, makazice ili obrana za pamćenje, to su potezi koji na ovom planetu igračima još uvijek mogu dati nogometnu, a zatim i ljudsku besmrtnost.

U utakmici između Kostarike i Holandije, nije bilo junačkih poteza. Niti individualnih, niti velikih taktičkih pobjeda i trijumfa jedne nasuprot drugoj ideji. Ali i ovakva, zaista neatraktivna i neutralcima dosadna utakmica, upisala je jednu stranicu u amanet van Gaalove trenerske veličine.

Iako se tokom utakmice zbilja vidjelo kako je Holandija kvalitetnija selekcija, svaki taktički, tehnički ili fizički segment igre pao bi u vodu da je Kostarika pobijedila nakon penala. Ali nije, piše Tportal.hr

Teški uslovi su vladali ove salvadorske noći, prekidi su u produžecima trajali sve duže, a nervoza u holandskim redovima je jasna – nakon dvije stopostotne šanse koje nisu realizirali, umalo im se to osvetilo pred sam kraj produžetaka. Možemo se složiti kako Holanđani imaju kontrolu, ali van Gaal ima zamjenu – šta čeka?

Čeka zadnju minutu i ulazak rezervnog vratara Krula, koji će mu kasnijim obranama Ruizovog i Umaninog šuta s 'kreča' dati plasman među 4 najbolje reprezentacije na svijetu. Bilo je jako primjetno kako Krul čeka do zadnjeg trenutka i onda bira stranu. Samo na konto njegove visine i brzine kojom se može baciti, jako mu je teško zabiti loptu u taj kut osim ako nije podosta visoka. Nismo imali priliku vidjeti Cilessena na djelu, ali teško je zamisliti jednu njegovu prednost nad Krulom u ovoj situaciji. Ali, tu se rijetko tko spomenuo možda i bitnije stavke – psihološkog momenta.

Zamislite stanje uma jednog kostarikanskog igrača kada vidi da suparnički trener čeka do zadnje sekunde utakmice kako bi uveo stručnjaka za penale – ne mislite li da se time jedan dodatni pritisak stavio na njihova leđa?