Pravna ocjena biti će dostavljena Savjetu do kraja avgusta, pa fudbalska reprezentacija Izraela može igrati na Olimpijskim igrama u Parizu.

FIFA odgodila odluku o prijedlogu Palestine da suspenduje Izrael iz međunarodnog fudbala
Foto: Ilustracija

"Nezavisna pravna procjena prijedloga Palestinskog fudbalskog saveza protiv Izraelskog fudbalskog saveza trebala je biti dostavljena Savjetu FIFA-e do 20. jula 2024.", navodi se u saopštenju FIFA-e.

"Poslije zahtjeva za produženje roka od obje strane da podnesu svoje stavove, koje je propisno odobrila FIFA, potrebno je više vremena da se ovaj proces završi s dužnom pažnjom i potpuno", dodaje se u saopštenju.

FIFA je dodala da će procjena biti podijeljena Savjetu FIFA za svaku naknadnu odluku najkasnije do 31. augusta.

U skladu s tim, fudbalska reprezentacija Izraela može igrati na Olimpijskim igrama u Parizu koje će početi 26. jula.

U maju, tokom 74. Kongresa u Bangkoku, predsjednik Palestinskog fudbalskog saveza Jibril Rajoub pozvao je na hitnu suspenziju Izraela iz svjetskog upravljačkog tijela za fudbal.

„Koliko još mora da trpi palestinska fudbalska porodica da bi FIFA djelovala sa istom ozbiljnošću i hitnošću kao u drugim slučajevima? Da li FIFA smatra da su neki ratovi važniji od drugih, a da su neke žrtve značajnije?“, pitao je Rajoub.

Kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra u kojoj je ubijeno 38.848 Palestinaca.

Više od devet mjeseci nakon početka izraelskih napada, veliki dijelovi Gaze su u ruševinama.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. maja.