Početkom ove godine u Tuzlanskom kantonu je zaživio projekat zapošljavanja mladih ljekara. Više od stotinu ljekara tada je bilo na evidenciji nezaposlenih, a kroz projekat posao je dobilo njih 71. 

Nastavlja se projekat zapošljavanja mladih ljekara u TK: Posao će uskoro dobiti njih 40
Foto: Ilustracija

Nastavak projekta zapošljavanja mladih ljekara sa evidencije Službe za zapošljavanje TK u javne zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu bila je tema današnjeg sastanka ministrice zdravstva TK Dušanke Bećirović sa direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denisom Husićem i direktorom JU Služba za zapošljavanje TK Miralemom Softićem.

Prije svega izraženo je zadovoljstvo uspješno realiziranom prvom fazom ovog zajedničkog projekta Federalnog zavoda za zapošljavanje, Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, koji je predvidio zapošljavanje 111 doktora prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba, čime je, od ukupno planiranih 111 ljekara, zaposleno njih 71.  

Nažalost, tada 40 doktora medicine nije zasnovalo radni odnos preko navedenog Projekta.

„Prema podacima s početka ove godine imali smo veći broj doktora na evidenciji Službe za zapošljavanje, a istovremeno smo imali i potrebu za zanavljanje  kadra u javnim zdravstvenim ustanovama. Na osnovu poslaničkih inicijativa i odlukom Vlade TK, krenuli smo sa realizacijom ovog humanog programa zapošljavanja'', kažu nadležni. 

Nakon što je u junu mjesecu završen prvi dio ovog programa i zaposlen 71 mladi ljekar, sada, u skladu sa Zaključkom Skupštine TK poduzimaju se aktivnosti na stvaranju preduslova za sufinansiranje zapošljavanja preostalih 40 doktora medicine na području Tuzlanskog kantona. 

Kako je danas istaknuto Služba za zapošljavanje TK je već poduzela daljnje korake na realizaciji navedenog zaključka kako bi se čim prije u Federalnom zavodu za zapošljavanje, a kroz novi Projekat sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine, rezervisao dio sredstava za zapošljavanje još 40 doktora medicine, te su direktori Husić i Softić izrazili spremnost Zavoda i Službe da u najskorije vrijeme krenu sa realizacijom i drugog dijela ovog projekta koji će ze rezultat imati zapošljavanje svih ljekara sa evidencije službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.