Foto: Tuzlanski.ba

Pomlađivanje ekipe? Kako? Sa kojim igračima? Imamo li ih dovoljno za veći rez? Ukoliko će nam neki 30-godišnjak poput Danijela Milićevića donijet napredak u igri, dobit će poziv...

Moramo zauzeti još jači gard i reprezentacija mora biti iznad svih nas. U narednom periodu sve ćemo podrediti ekipi i zajedništvu i žrtvovati sve na tom putu, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Spisak za prijateljske utakmice s Luksemburgom i Švicarskom ću saopštiti 12 do 15 dana uoči utakmice protiv Luksemburga, kako pravila i nalažu. Bit će novih imena, a još o imenima ne bih govorio. Neće biti i nekih koji su ranije nosili dres reprezentacije, ali kažem nećemo danas o imenima, dok još ne posložimo neke stvari“, kazao je Baždarević, dodavši:

Na spisku za test susrete sa Luksemburgom i Švicarskom naći će se vjerovatno 25 igrača. Protiv Luksemburga pojedini će dobiti šansu da se dokažu. Naravno, da ćemo željeti pobijediti u svakoj utakmici. Međutim, pokušat ćemo vidjeti i neke stvari glede novih igrača i promjena formacija u igri, sve u svrhu pripreme za septembarski start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i naše utakmice sa Estonijom“.

FOOTBALL - FRENCH CHAMPIONSHIP 2008/2009 - L1 - STADE RENNAIS FC v GRENOBLE FOOT 38 - 10/01/2009 - MEHMED BAZDAREVIC (GRENOBLE COACH) - PHOTO PASCAL ALLEE / FLASH PRESS

BiH će do starta kvalifikacija za SP igrati protiv Luksemburga 25. marta, Švicarske 29. marta, Španije 29. maja u St. Gallenu, te na Kirin kupu u Japanu od 3. do 7. Juna, gdje će nastupiti i domaća selekcija, Danska i Bugarska.

Utakmica sa Španijom odlična je stvar. Intencija je da igramo sa najjačima, da nas 'nagaze', da vidimo koliko zaista možemo i vrijedimo. Bit će to super stvar. Vjerujem da ćemo i Špancima uspjeti pokazati zube. Osim utakmica, ići ćemo i u špijunažu protivnika u kvalifikacijama za SP. Tu prije svega mislim na Estonce sa kojima otvaramo kvalifikacije, ali i Grke koji prave novi tim“.

Kratko i jasno, naš cilj je plaman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine. Moramo biti hrabri i znati šta hoćemo u budućnosti. Moramo da pokažemo veliku želju da smo neko i nešto“, poručio je Baždarević. (Anadolu Agency)