Košarkaška reprezentacija Srbije je poražena od Amerike sa 95:91 u polufinalu Olimpijskih igara u Parizu, gdje je odlučivala praktično jedna lopta.

Pešić komentarisao suđenje Zurapovića i društva: "Čudne stvari su se dešavale…"
Foto: Anadolu Agency

Nakon meča je ljut bio i selektor Svetislav Pešić, koji nije bio zadovoljan sudijskim tretmanom.

"Vrlo kratko, samo. Žurim u hotel, mi igramo sa za manje od 48 sati, igramo utakmicu za medalju i odmah napuštamo. Neću puno da pričam. Ponosan sam kako smo igrali, naročito poslije utakmice sa Australijom gdje smo od -24 gdje smo dobili, to je koštalo puno snage. Vidjeli ste mentalnu snagu, da dođemo do toga da jedna ili dvije lopte odluči pobjedu. Čestitam Amerikancima. Ima tu jedno pravilo koje mi u Srbiji upotrebljavamo, a to je da onaj ko izgubi ima pravo da se ljuti - počeo je Pešić.

Vezani članak Košarkaši Srbije u dramatičnoj završnici poraženi od moćnog američkog 'Dream teama'

Onda je nastavio.

"Ja nisam ljut, ja sam ponosan što smo uradili sa svim problemima koje imamo, vidjeli ste da je Milutinov imao dva dana temperaturu i igrao je tako. Isto i Jović, smanjila se rotacija, dali su koliko su mogli. Hajde da vidimo ako možemo da ih oporavimo da još jedan dan da imamo rotaciju sa Nijemcima.

Također, on je rekao da su se dešavale čudne stvari.

"Ne tražim opravdanja, samo želim da kažem još jedanput da ko gubi ima pravo da se ljuti. Zašto sam ljut? Ljut sam jer nismo dobili respekt od sudija, ne samo na ovoj utakmici, ali ja to moram da kažem jer ako jedan od najboljih igrača na svijetu za 37 minuta šutira samo četiri slobodna bacanja, a svaki drugi napad ima loptu u rukama i ako drugi igrač sa 32 minuta samo šutira jedno bacanje, a svaki treći ili drugi napad ima loptu. Onda su se čudne stvari dešavale. Ne umanjujem, čestitam Amerikancima i želim puno uspjeha u finalu, ali večeras su se čudne stvar izdešavale. Ja sam miran, niti sam ljut, ponosan sam i razočaran sam jer nismo dobili respekt od sudija. Ja sam uvijek govorio igračima ako šutite, ako se ne bunite, a istovremeno se bacate na glavu i kopačkama idete u stomak, oni će vas nagraditi. Mi to nismo vidjeli i to je jedan od razloga što nismo završili ovu veličanstvenu utakmicu, to je tako i moramo da zaboravimo i da se pripremimo.

Da li ste razumjeli sudiju Ademira Zurapovića iz Bosne i Hercegovine?

"Sve sam rekao."