Tim Svetislava Pešića večeras je odigrao fantastičan susret. Srbija je u polufinalnom susretu Olimpijskih igara u dramatičnom finišu poražena od Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 95:91.

Košarkaši Srbije odigrali su sjajno prvo poluvreme polufinalne utakmice olimpijskog turnira u Parizu protiv selekcije Sjedinjenih Američkih Država. Rezultat nakon prvog poluvremena glasio je 54:43 za Srbiju.
 
Nastavili su srbijanski košarkaši igrati fantastično i u drugom poluvremenu.

Iako su se amerikanci približili na -6 ipak Srbija treću četvrtinu završava vodstvom 76:53 i sa +13 poena ušla u posljednju četvrtinu. 

Vezani članak Tuzlak Ademir Zurapović sudi košarkaško polufinale između Srbije i SAD-a

U zadnjoj dionici Sjedinjene Aneričke Države zaigrale su dosta bolje i nešto više od tri minute pred kraj uspijevaju izjednačiti rezultat (84:84).

Amerikanci su koševima Currya i Jamesa otišli na 91:86 što je ujedno bilo i njihovo jedino i najveće vodstvo tokom susreta.

Do kraja susreta nisu ispuštali prednost pa su zabilježili pobjedu rezultatom 95:91 koje ih vodi u finale Olimpijskih igara, gdje ih čeka Francuska. 

Vezani članak Pešić komentarisao suđenje Zurapovića i društva: "Čudne stvari su se dešavale…"

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Bogdan Bogdanović sa 20 poena, Nikola Jokić je postigao 17 poena uz 11 asistencija, a Aleksa Avramović je postigao 15 poena.

Sjajni Stephen Curry je ubacio 35 poena za Ameriku, a podršku je imao još samo u Joelu Embiidu koji je postgiao 19 poena i LeBronu Jamesu (16 poena, 12 skokova, 10 asistencija).