Baždarević: Forma naših igrača je na mnogo boljem nivou nego u proteklom periodu
Foto: Tuzlanski.ba

Selektor nogometne repezentacije BiH Mehmed Baždarević početkom naredne sedmice će objaviti spisak nogometaša na koje će računati za mečeve baraža protiv Republike Irske.

Najbolji nogometaši BiH 13. i 16. novembra protiv Iraca će igrati dvije utakmice baraža za nastup na evropskom prvenstvu u Francuskoj naredne godine, a Baždarevića raduje forma i zdravstveno stanje bh. reprezentativaca.

- Raduje me forma naših igrača, koja je na mnogo boljem nivou nego u proteklom periodu. Imamo mnogo manje problema, povrede su nas zaobišle i nadam se da će tako biti do utakmica baraža. Računam na igrače koji su iznijeli protekle kvalifikacije da će privesti baraž kraju. Ako zadrže formu i ostanu nepovrijeđeni sumnjam da će u ekipi biti nekih novih imena - izjavio je Baždarević za Fenu.

S druge strane, iz Irske dolaze informacije o povredama reprezentativaca te zemlje. Baždarević smatra da ta ekipa ima dovoljan izbor igrača koji mogu upotpuniti upražnjene pozicije.

- Irska se nalazi u situaciji u kakvoj smo mi bili prije nekog vremena, ali ta zemlja ima mnogo igrača u opticaju, od kojih su neki možda i bolji od standardnih reprezentativaca. Naravno da je neigranje nekih njihovih igrača olakšavajuća okolnost, ali mi trebamo misliti na našu igru. Najvažnije je da se spremimo psihički i fizički, te dočekamo ove utakmice s pobjedničkim mentalitetom – objasnio je selektor BiH.

Dodao je da će za revanš susret u Dublinu računati i na Muhameda Bešića, koji zbog suspenzije ne može igrati prvi meč u Zenici, a koji se tek nakon povrede vratio treninzima u svom klubu Evertonu.

- Znamo da nam je Muhamed potreban. Ako se u potpunsti oporavi od povrede i bude spreman fizički, sigurno je da ću računati da obavi zadatke koje mu budu postavljeni pred njega – zaključio je Baždarević.

Prvi meč baraža za nastup na evropskom prvenstvu u Francuskoj 2016. godine BiH i Irska će igrati na stadionu ''Bilino polje'' u Zenici 13. novembra, dok će revanš biti odigran tri dana poslije u Dublinu. (Fena)