Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uz pomoć aplikacije analizirajte hranu koju jedete

Preuzmite sliku

Korisnici aplikacije će slati fotografije svega što jedu ili piju, bilo da je to cijela flaša vode ili nekoliko zalogaja kolača

aplikacija-hrana2Dva indijsko-američka naučnika napravila su aplikaciju za pametne telefone koja će bilježenjem podataka o ishrani pomoći korisniku da izbaci neke loše navike, ali i da spriječi „metabolički džetleg”.

Satchidananda Panda i Shubhroz Gill s američkog Instituta za biološke studije „Salk”, razvili su aplikaciju koja će sakupljati, analizirati i tumačiti obrasce unošenja hrane, objavljeno je na ndtv.com.

„U ovoj studiji je riječ o razvoju metoda koje nude neke preliminarne uvide u ono šta i kada ljudi jedu”, rekao je Panda, vanredni profesor biologije na Institutu „Salk”.

Korisnici aplikacije će slati fotografije svega što jedu ili piju, bilo da je to cijela flaša vode ili nekoliko zalogaja kolača.

Svakom fotografijom bilježi se i mjesto i vrijeme konzumiranja hrane.

Prema riječima Gila, aplikacija je primjer nove vrste istraživanja koja su postala moguća zahvaljujući masovnom korištenju pametnih telefona.

„Prijatno iznenađenje je koliko su učesnici navikli da fotografišu sve što su pojeli ili popili, gotovo je to postala njihova druga priroda”, istakao je Gill, post-doktorski saradnik u Pandinoj grupi.

Pored izbacivanja loših navika u ishrani, kreatori aplikacije smatraju da ona može pomoći i u sprječavanju „metaboličkog džetlega”. Riječ je o stanju kada različito vrijeme obroka na dnevnom ili sedmičnom nivou uzrokuje da metabolički organi prestanu da budu sinhronizovani s ukupnim biološkim ritmom čovjekovog organizma. (24sata.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje