Foto: Tuzlanski.ba

Ako ste ikada imali priliku da radite od kuće, onda vam vjerovatno situacija u kojoj radite stojeći, sa laptopom u krilu ili čak iz kreveta i ne djeluje tako strano. Stoga mnogi proizvođači radnih stolova nude sve praktičnija rješenja, pa imperativ udobnosti sve više utiče i na dizajn. Međutim, niko još nije uspio da osmisli rešenje koje je bi moglo da parira onom koje je upravo predstavila kalifornijska start up kompanija "Altwork".

radni-sto-rad-od-kuce2Njeni stručnjaci su poslije punih pet godina rada projektovali radnu stanicu "Altwork", koja korisnicima omogućava ne samo da legnu, već i da postave tijelo u brojne mikropoložaje između stajanja i sjedenja.

Ovaj sto podsjeća na futuristička sjedišta u avionima i omogućava korisnicima da izaberu jednu od četiri pozicije. Ukoliko odaberete najudobniji položaj i odlučite da se opružite, posmatraćete odozdo monitor koji je postavljen iznad vaše glave. Tastatura, miš i podloga za miš pričvršćeni su magnetima za radnu površinu da ne bi padali tokom rada, a stolica ima i držače za ruke, što će rad učiniti znatno prijatnijim.

Jedan od tvoraca "Altwork"-a John Speiker kaže da ideja za projektovanjem nove vrste radnog stola nije došla iz želje da se ljudi izležavaju kao ljenjivci dok rade, već da se tragalo za idealnim rešenjem za programere, dizajnere, pisce i sve ostale profesionalce koji koriste računar kao svoj glavni alat.

"Cilj je da redefinišemo rad za računarom i da vam pomognemo da budete produktivniji i zdraviji, a da vam je pritom i udobno", kažu iz ove kompanije.

Jedina mana ovog radnog stola je cijena jer je izrada veoma skupa, pa će osobe koje žele da rezervišu ovaj originalan komad namještaja na vrijeme morati da izdvoje 3.900, a kada se nađe u prodaji 2016. koštaće čak 5.900 dolara.

A kako "Altwork" funkcioniše u praksi možete vidjeti u video zapisu koji slijedi. (kucastil.rs)