Zbog kvara mnogo institucija širom svijeta, uključujući velike banke, medijske kuće i aviokompanije, saopštile su da ih je pogodio masovni tehnološki kvar. 

Pali su sistemi širom svijeta: Da li su i vaši kompjuteri ugroženi?
Foto: Chat GPT 4

Isti je kvar uzrok problema sa emitovanjem programa N1 Bosna i Hercegovina. Informatički stručnjak Marko Rakar govorio je za N1 Zagreb o globalnom tehničkom kvaru koji stvara poteškoće fimama širom svijeta.

Rakar kaže kako je tokom noći kompanija CrowdStrike poslala ažuriranje softvera. “To je anti-visrusni softver koji je dizajniran za rad u cloud okruženju. On se nalazi u većim kompanijama koje se oslanjaju na cloud rješenja. Problem oko ovoga je u tome što nakon primjene ažuriranja računar krene u tzv. bootloop, on se pokušava resetovati svakih nekoliko minuta”, rekao je.

Vezani članak Širom svijeta došlo do problema u IT mrežama: Pali sistemi medija, aerodroma i banaka

Šta je s privatnim korisnicima?

“Bit će teško to razriješiti jer koliko se meni čini na svakom serveru ga treba ručno zaustaviti i napraviti ručnu intervenciju, a govorimo o hiljadama servera”, dodao je.

Koliko će to uticati na sigurnost zavisi do toga koliko ih kompanija koristi.

“Velike kompanije su u nekoj mjeri zahvaćene ovim incidentom, ne bih rekao da je sigurnost ugrožena, ali normalno funkcionisanje apsolutno jeste. Vjerujem da će kompanija CrowdStrike objaviti kako ovaj problem riješiti. S obzirom da popravak neće biti automatski nego ručni, rekao bih da administratori imaju uzbudljiv vikend ispred sebe”, naveo je.

Napominje da privatni korisnici ne bi trebali biti zahvaćeni s ovim problemom.

“To je softver za kompanije i uglavnom su poslovni računari zahvaćeni time”, objasnio je.