Objave Nedima Sladića o vremenskoj prognozi često prenosimo, no Sladić ponekad ima i statuse koji se ne tiču vremena, a koje vrijedi pročitati. 

Nedim Sladić dao važne savjete đacima: Vremena su drugačija, ne želim vam sve petice u knjižicama
Foto: Nedim Sladić | Facebook

Jedan od njih odnosi se na početak nove školske godine, a Sladić, vođen iskustvom koje je stekao tokom školovanja i obrazovanja, đacima je uputio iskrene želje s fokusom na prave životne vrijednosti. 

''Svim školarcima te posebno prvačićima želim sretan i uspješan početak nove školske 2024/2025. godine. Želje će biti ipak malo drugačije u odnosu na protekle godine. Prvo, ne želim vam sve petice u knjižici, jer je petica odavno izgubila svoju vrijednost, a i vremena su drugačija'', napisao je Sladić na početku.

Umjesto toga, sastavio je spisak želja koje, kada bi mnogi primijenili, svijet bi zasigurno bio bolje mjesto. Njegove želje prenosimo u cijelosti.

''Želim vam da budete dobri i uzorni učenici. Vrijedno radite, učite i slušajte učitelje/nastavnike koliko god je to moguće. Oni su vam drugi roditelji kada su vaši na poslu i ono što roditelji nisu mogli prenijet će vam vaši učitelji/nastavnici. Poštujte i slušajte ih uvijek jer vam žele samo i jedino dobro. I kad nije vam ništa jasno, učtivo ih zamolite da vam naknadno pojasne, jer će sigurno cijeniti kada ih lijepo zamolite i, naravno, lijepo ponašate za vrijeme časa. Petica iz vladanja je sada puno važnija, jer vam se otvaraju sva vrata na koja pokucate.

Želim vam da jedni drugima budete prave kolege i prijatelji i da se takmičite na kraju ko će izboriti peticu iz ljudske dobrote. Kada je pomoć potrebna vašem kolegi/koleginici, bilo da je zaboravljen šestar, linijar, patentka i sl., uskočite na prvu i posudite ako imate viška. Nemojte biti škrti. Zatvorena, stisnuta šaka nikad nije mogla zauzvrat dobiti nešto nazad.

Želim vam da budete ljudi jedni prema drugima. Da se družite, sklapate prijateljstva koja će trajati i nikoga ne potcjenjujete. Svako zaslužuje ljubav i mora biti jednako vrijedan. Nemojte se izrugivati ako danas vaš kolega/koleginica nema novca da kupi na velikom odmoru zvrk pite i sok. Potrudite se da lijepo porazgovarate s njim/njom i istinski se ponudite pomoći bez da očekujete nešto zauzvrat.

Želim vam da budete strpljivi, kolegijalni i da ne ismijavate druge i kolutate očima kada se postavljaju pitanja na čuvenu rečenicu “jeste li razumijeli?”. Nismo svi nadareni za sve predmete, tako da neko sporije razumije jedno, a drugo brže. Prema takvima budite fini i dozvolite da pitaju bez stigmatizacije i kritikovanja kako bi dobili potrebno pojašnjenje. I nemojte biti oni koji neće htjeti podijeliti zadaću - ali ne pod cijenu posuditi da se prepiše od A do Ž, naravno, to nemojte dozvoliti!

Želim vam da vam škola bude, mimo vašeg doma, oaza mira i sreće, a ne samo učenja. Oaza gdje se družite, stvarate najljepše uspomene i odlazite ispunjeni i nadahnuti, a ne strešeni, nervozni i uplakani.

I da, puno, punooooo zabave, jer nije sve uvijek u učenju — vjerujte, nije!'', napisao je Nedim.

Ubrzo je dobio pregršt lijepih poruka i komentara na svoj status. Mnogi su složni da su ovo savjeti vrijedni pažnje.

''Odavno ne pročitah smisleniju, pametniju i s toliko posvećenosti napisanu poruku''- jedan je od komentara.

Podsjećamo, nova školska godina počela je danas u većini kantona u Federaciji BiH, osim u Posavskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje će nastava početi 9. septembra zbog iznimno visokih temperatura zraka.