Obratite pažnju: Ovo su znakovi da je vaš mobitel hakovan
Foto: Tuzlanski.ba

Nije tajna da su pametni telefoni danas postali produžetak nas samih. Sadrže obilje naših osobnih podataka - od fotografija i poruka do bankovnih transakcija. No što ako vam kažemo da su upravo mobiteli danas omiljena meta hakera i da je hakovanje postalo znatno češća pojava nego što možda mislite?

Evo kako možete prepoznati znakove da vaš pametni telefon nije više isključivo samo vaš.

Kako prepoznati znakove napada?

Prvi korak u razumijevanju rastućeg trenda hakiranja pametnih telefona je shvatiti da ne trebate biti iznimno stručni ili imati duboka tehnička znanja kako biste postali haker. Danas je dovoljno imati pristup mračnom dijelu interneta, poznatom kao Dark Web, gdje se nude razni alati i usluge za hakovanje.

Prema jednoj statistici, svakih 39 sekundi dogodi se novi napad na internetu, a oko 60% kibernetičkih napada u svijetu pokreće se na mobilnim uređajima, dok se 80% napada događa putem aplikacija. Sastavili smo, zbog toga, pet ključnih znakova koji mogu upućivati na to da je vaš uređaj možda hakovan.

1. Brza potrošnja baterije

Ako primijetite da se baterija vašeg telefona prazni brže nego inače, to bi mogao biti jedan od prvih znakova da je vaš mobitel hakovan. Hakeri često postavljaju softvere i aplikacije koji rade u pozadini vašeg uređaja i troše energiju.

2. Zagrijavanje telefona 

Isto tako, primijetite li da se mobitel počne zagrijavati bez očitog razloga, moguće je kako je uzrok tome proces koji se odvija u pozadini, dok je zaslon isključen. Čak i najnapredniji zlonamjerni softver može ostaviti traga i "iscijediti" bateriju.

3. Usporeno funkcioniranje

Hakovan telefoni često su sporiji nego inače, jer zlonamjerni softveri opterećuju sve resurse uređaja i on naprosto gubi svoju "snagu".

4. Sumnjive aktivnosti na online profilima

Primijetite li čudne aktivnosti na vašim online profilima, kao što su promjene lozinki ili pristup podacima koje niste odobrili, to također može upućivati na hakovanje.

5. Neobjašnjive poruke i pozivi

Primitak poruka i poziva s nepoznatih brojeva ili e-mail adresa također je znak da bi vaš telefon mogao biti kompromitiran. (24sata)