Google funkcija „autocomplete“ predlagala je „Donald Duck“, „Predsjednik Donald Regan“, ali nije predložila Trumpa.

Elon Musk optužuje Google za "zabranu pretraživanja" Donalda Trumpa
Foto: Arhiva | Elon Musk

Elon Musk, izvršni direktor kompanija Tesla, SpaceX i X, je na društvenoj mreži X, objavio da je Google uveo "zabranu pretraživanja" bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, postavljajući sliku Google okvira za pretraživanje u kojem je upisano "President Donald".

Musk je pomenuo problem Googleovog automatskog dovršavanja riječi u pretrazi.

"Vau, Google ima zabranu pretraživanja predsjednika Donalda Trumpa! Mješanje u izbore?" naveo je on.

Google je u odgovoru naveo da je automatsko dovršavanje dizajnirano da ponudi prečice za uobičajene pojmove za pretraživanje i da korisnici i dalje mogu pretraživati ​​određene upite, čak i ako ih „autocomplete“ ne predlaže.

"Razmatramo ove anomalije i radimo na poboljšanjima, za koja se nadamo da ćemo ih uskoro uvesti. Naši sistemi za automatsko dovršavanje su dinamični, tako da će se predviđanja mijenjati na osnovu uobičajenih upita i upita u trendu", navodi se u odgovoru.

Funkcija automatskog dovršavanja predložila je u nedjelju "Donald Duck" i "Predsjednik Donald Regan", ali ne i "predsjednika Donalda Trumpa".

Google je odgovorio na CBS MoneyWatch i pripisao problem "anomalijama" koje utiču na funkcionalnost „autocomplete“ za pretrage koje se odnose na nekoliko bivših predsjednika i sadašnju potpredsjednicu.

Na primjer, pretraga za "potpredsjednik K" izbacila je rezultate kao što su "William R. King", potpredsjednik SAD-a 1853. "potpredsjednik Kakegurui", lik iz anima, ali nije predložio "potpredsjednicu Kamalu Harris."

Google nije detaljno naveo anomalije, ali je rekao da je riječ o tehničkom pitanju.

Ovi nedostaci naglašavaju rast zabrinutosti zbog uticaja tehnoloških platformi na predsjedničke izbore u SAD-u ove godine, posebno s proliferacijom deepfakesa i sadržaja generisanog umjetnom inteligencijom koji bi mogao širiti dezinformacije.

Musk, koji je podržao Trumpa i obećao da će finansijski podržati njegovu kampanju, ranije je podijelio video parodiju genesiranu umjetnom inteligencijom na X u kojoj je imitirao glas Kamale Harris.

Googleov „autocomplete“ je od ponedjeljka predlagao "Donald Trump" za pretrage koje počinju sa "President Donald".