Elon Musk najavio otvaranje prvog tunela ispod Los Angelesa (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Brzi tranzitni tunel koji kompanija Boring Company kopa ispod Los Angelesa bit će otvoren 10. decembra, potvrdio je osnivač Elon Musk.

Kako je naveo u obrazloženju, testni tunel dužine 3,2 kilometra, koji se nalazi ispod sjedišta kompanije SpaceX u Hawthorneu u Californiji, a predstavlja i dokaz odličnog koncepta podzemnog javnog transportnog sistema čiji je cilj transportovati putnike i vozila ispod zakrčenih puteva.

U ovoj namjeni koristiti će se električne platforme nazvane "skejtovi" koji će transportovati od osam do 16 putnika ili jedno putničko vozilo preko magnetnih šina brzinom do 250 kilometara po satu.

U augustu je Musk objavio fotografiju Teslinog Modela S u istom Hawthorne tunelu, a u junu je kompanija izabrana da izgradi brzu tranzitnu vezu između centra Chicaga i Međunarodnog aerodroma O'Hare. Boring Company je saopćio da će napraviti drugi tunel u Los Angelesu.

Musk je prošle godine kazao da se nada da će povezati New York City i Washinhton podzemnim hyperloopom te je dobio odobrenje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa. (Tuzlanski.ba)