Cyber prijetnje: Do 2020 bit će ukradeno više od 5 miliona personalnih podataka
Foto: Tuzlanski.ba

Do 2020. godine gubitak kompanija usljed cyber kriminala, na globalnom nivou, iznosit će više od 8 triliona dolara, a više od 5 miliona personalnih podataka bit će ukradeno.

Ovo je izjavila je Jasmina Živanović, Security Channel predstavnica kompanije IBM na konferenciji "Cyber Security Day" u povodu oktobra kao mjeseca cyber sigurnosti.

Kompanija ASBIS, kao organizator, drugi put se pridružila EU inicijativi podizanja svijesti javnosti o važnosti IT sigurnosnih sistema.

Rješenje kompanije Qualys, koje klijentima omogućava ujedinjen pristup detekciji, prevenciji i odgovoru na cyber prijetnje, koje je implementirano u 74% kompanija iz Forbes Global 50 i 47% u Global 500, je uz live demo prezentirao Emir Arslanagić, regionalni Account i Channel menadžer.

Cosmin Vilcu, Territory Account menadžer kompanije SonicWall, koja trenutno ima razvijena sigurnosna rješenja za 500.000 organizacija, u više od 150 zemalja, objasnio je viziju metodologije njihovih rješenja koja korisnicima nude automatiziranu detekciju sigurnosnog proboja i prevenciju u realnom vremenu. "Od januara do avgusta ove godine, prosječan SonicWall klijent je imao više od 18.000 malware napada, što je rast od preko 70% u odnosu na isti period 2017. godine", naveo je Vilcu.

Uzimajući u obzir navedene podatke, izuzetno su važni primjeri dobre prakse i dobrih rješenja koje su prisutni na konferenciji mogli čuti.

U ime kompanije Fortinet, Ivan Ščavničar, istakao je glavne karakteristike Fortinet Security Fabric rješenja koje pokriva sve potencijalne napade na mrežu, Endpoint Access, web, email i cloud, a koje je uspješno implementirano u JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Adnan Švraka, predstavnik Elektroprivrede istakao je da su ovim rješenjem uklonjene brojne sigurnosne prijetnje za sistem ove javne kompanije, ali i pokrivene nove, kojih nisu bili ni svjesni. (Indikator.ba)