Bill Gates zagovara transformativni potencijal umjetne inteligencije, od revolucioniranja obrazovanja do borbe protiv klimatskih promjena.

Bill Gates otkrio šta misli o umjetnoj inteligenciji
Foto: Arhiva

Suosnivač Microsofta i milijarder Bill Gates puno ulaže u tehnologije za koje vjeruje da će definirati budućnost, posebno u umjetnu inteligenciju (AI).

Njegova nova Netflix dokumentarna serija, "Šta slijedi? Budućnost s Billom Gatesom", bavi se ulogom umjetne inteligencije u raznim područjima, kao što su globalno zdravlje, klimatske promjene i obrazovanje, dok se također bavi strahovima koji je okružuju.

Kako mu se sviđa ChatGPT?

Tokom intervjua za portal The Verge, Gates je podijelio uvide u svoj optimizam u pogledu potencijala umjetne inteligencije.

Odgovorio je i na pitanje koristi li ChatGPT u svakodnevnom životu. Često učim o temama, a ChatGPT je izvrstan način da dobijete objašnjenja za određena pitanja, rekao je Gates.

Također je naglasio kako mu AI pomaže u pisanju i upravljanju sastancima, posebno s aplikacijom Microsoft Teams. Značajka umjetne inteligencije, da sažima održane sastanke i odgovara na dodatna pitanja, prilično je fantastična, dodao je Gates.

"Vrlo dobra vijest"

Kao savjetnik Microsofta, Gates vjeruje da je saradnja firme s OpenAI-jem značajna. Teško je precijeniti količinu ulaganja Microsofta i drugih na tom području, ipak je napomenuo. Uprkos sve većoj zabrinutosti oko negativnog uticaja umjetne inteligencije, Gates je uvjeren u njenu korist. Iako postoje rizici, posebno u pogledu zlouporabe, Gates je vrlo optimističan.

U sljedećem ćemo desetljeću iskusiti povećanu produktivnost u mnogim područjima, što je u velikoj većini vrlo dobra vijest, smatra on.

Također je izražena zabrinutost zbog umjetne inteligencije koja širi dezinformacije, ali Gates ne vjeruje da je umjetna inteligencija glavni problem. Ljudi mogu upisivati ​​dezinformacije u program za obradu teksta.

Ne treba im umjetna inteligencija, znate, da upisuju lude stvari, kaže Gates. On smatra da umjetna inteligencija može igrati pozitivnu ulogu u borbi protiv dezinformacija učinkovitijim praćenjem i procjenom podataka.

Ekološka pitanja

Jedan od izazova s ​​umjetnom inteligencijom je njena potrošnja energije, što postavlja pitanja o njezinu uticaju na klimatske promjene. Međutim, Gates ostaje optimističan, ističući da su tehnološke firme predane korištenju čiste energije.

Stvarni porast podatkovnih centara umjetne inteligencije, čak i u ekstremnom pogledu, bio bi ispod 10 posto, kaže Gates. Nadalje, uloga umjetne inteligencije u naučnim otkrićima - bilo u proizvodnji održivih materijala ili predviđanju vremenskih obrazaca - nadoknađuje njenu ekološku cijenu, smatra on.

Gates je također potvrdio zabrinutost oko tehnologija povezanih s umjetnom inteligencijom poput nuklearne energije i hvatanja ugljika.

Snažno vjerujem da nam nuklearna energija može pomoći u rješavanju klimatskih problema, rekao je Gates. Iako je priznao skepticizam, Gates je naglasio potencijal TerraPowera, njegove firme za nuklearnu fisiju, da ponudi sigurnija i jeftinija energetska rješenja.

U konačnici, Gates vjeruje da iako postoje izazovi s umjetnom inteligencijom i klimatskom tehnologijom, to je i dalje ključan alat za budućnost.