U sklopu Programa za izgradnju odbrambenih kapaciteta za BiH, Velika Britanija će ovu inicijativu podržati s 1,1 milion eura.

Ambasada Velike Britanije i NATO unapređuju medicinsku evakuaciju OS BiH
Foto: Fena | Važna zdravstvena usluga na korist svih bh. građana

Ambasada Velike Britanije, u bliskoj saradnji s NATO-om, pokrenula je stratešku aktivnost na unapređenju sposobnosti medicinske evakuacije zračnim putem Oružanih snaga BiH (OS BiH), javlja Anadolu.

"U okviru ovih nastojanja, četvoro vojnih zdravstvenih eksperata boravili su dvije sedmice u Bosni i Hercegovini kako bi procijenili stanje i preporučili poboljšanja za sposobnost zračne medicinske evakuacije OS BiH", saopšteno je iz NATO štaba u Sarajevu.

Dodaje se da će u sklopu Programa za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu, Velika Britanija ovu inicijativu podržati značajnim finansijskim doprinosom u iznosu od 1,1 milion eura, s ciljem da sposobnost zračne medicinske evakuacije bude dostupna širom Bosne i Hercegovine, što je od ključne važnosti u kontekstu zadataka vojne podrške civilnim organima vlasti.

"U saradnji s NATO-om i Uredom američke ambasade za odbrambenu saradnju, koji osigurava nove helikoptere i opremu za zračnu medicinsku evakuaciju, ovaj projekat odražava zajednički trud na modernizaciji i proširenju zdravstvene infrastrukture i infrastrukture za hitni medicinski odgovor OS BiH", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će sposobnost zračne medicinske evakuacije biti vrlo važna zdravstvena usluga na korist svih bh. građana koja jača povjerenje u OS BiH i pokazuje dugoročno opredjeljenje Velike Britanije i NATO-a za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.