Automobilske gume dobijene od maslačka
Foto: Tuzlanski.ba

Kompanija Continental otvorila je u Anklamu u Njemačkoj istraživačku laboratoriju "Taraxagum Lab Anklam" koja će biti razvojni centar za proizvodnju automobilskih guma dobijenih od ruskog maslačka.

Cilj ovog istraživanja je da se nađe alternativa dosadašnjem izvoru - drveću (kaučukovcu) iz Tropskih šuma. U slučaju pozitivnih rezultata, planirano je da se u narednih deset godina ovaj sirovi materijal uvede u serijsku proizvodnju kako bi povećao potrebu za prirodnim gumama proizvedenim upravo od ove biljke.

"Veoma smo ponosni na ovaj projekta. Continental je prvi proizvođač guma na svijetu koji se odlučio na ovako veliku investiciju u industriju gume od maslačka. Ovu biljku vidimo kao važnu alternativu koja je komplementarna standardnom prirodnom kaučuku (hevea brasiliensis). To će nam omogućiti da zadovoljimo sve veću globalnu potražnju za gumama proizvdenim na ekološki prihvatljiv i pouzdan način", rekao je Nikolai Setcer, član izvršnog odbora "Continental AG" i šef odsjeka za proizvodnju guma, prenose Novosti.rs.

Investicija u novu istraživačku laboratoriju je još jedna tehnološka prekretnica na putu za implementaciju Vision 2025 koji Continental razvija u svom poslu sa gumama.

"Kao dio strategije Vision 2025, od 2011. godine uložili smo više od dve milijarde eura u proizvodnju, istraživanje i razvoj, kao i u nove poslove i proizvode širom svijeta. Ove godine Anklam se značajno ističe u nizu jedinstvenih projekata u Evropi, Americi i Aziji", naglasio je Setcer.

Zgrada ima površinu od 30.000 kvadratnih metara i završena je za samo godinu dana. (Tuzlanski.ba)