Alibaba pokreće vlastitu umjetnu inteligenciju, stiže rival ChatGPT-u
Foto: Tuzlanski.ba

Kineski tehnološki gigant Alibaba najavio je dolazak svoje AI tehnologije u stilu ChatGPT-a pod nazivom Tongyi Qianwen.

Alibaba je najavila da namjerava da integriše chatbot tehnologiju u svoje poslovanje u bliskoj budućnosti, ali nije otkrila detalje o rokovima za implementaciju ove tehnologije.

Chatbotovi mogu biti veoma korisni za poboljšanje korisničkog iskustva u različitim industrijama, uključujući maloprodaju, bankarstvo, putovanja, zdravstvo i druge.

Prethodnih mjeseci, mnoge tehnološke kompanije širom svijeta su predstavile svoje generativne AI chatbotove, koji koriste napredne algoritme kako bi pružili korisnicima personalizovane i interaktivne usluge.

Ranije ove godine, Alibaba je otkrila da radi na razvoju vlastitog chatbota, koji bi trebalo da bude konkurent ChatGPT-u, popularnom generativnom AI chatbotu razvijenom od strane kompanije OpenAI.

Međutim, nije jasno kada će Alibaba objaviti svoju verziju chatbota ili kako će on biti integrisan u postojeće poslovne modele i aplikacije.

Interes za ovu vrstu AI tehnologije je porastao nakon što je kompanija OpenAI predstavila ChatGPT u novembru prošle godine.

Ova tehnologija može da uči iz postojećih podataka i da kreira sadržaj, ali i odgovara na pitanja koristeći "ljudski jezik".

S obzirom na činjenicu da je Alibaba jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, može se očekivati da će imati dovoljno resursa i stručnosti da uspješno implementira generativni AI chatbot u svoje poslovanje u skoroj budućnosti.

Budućnost chatbotova izgleda veoma obećavajuće, sa mnogim mogućnostima i potencijalnim primjenama u različitim industrijama.

Napredak u tehnologiji obrade prirodnog jezika i mašinskog učenja omogućit će chatbotovima da razumiju i odgovore na složenije zahtjeve korisnika. (Tuzlanski.ba)