Zemljin dan je nekada bio pet sati kraći, a predviđa se da će se s vremenom nastaviti produžavati.

Jesu li dani na Zemlji uvijek trajali 24 sata?
Foto: pixabay | Ilustracija I Novi svemirski pratitelj

Jednom svaka 24 sata Zemlja napravi jednu rotaciju oko svoje ose, označavajući jedan dan na našoj planeti. Ovaj pouzdani rotacijski period je ono što je omogućilo ljudima da razviju sisteme za određivanje vremena i ono što signalizira ljudima, životinjama i biljkama kada je vrijeme za odmor. 

Ali Zemljina rotacija nije uvijek bila tako dosljedna. Zapravo, davno, davno, dan na Zemlji bio je mnogo kraći, rekla je Sarah Millholland, asistentica profesora fizike na MIT-u.

"Zemlja je iskusila dane koji su bili i kraći i duži nego sada u različitim tačkama historije", rekla je Millholland.

"Što je najvažnije, na dužinu su uticale interakcije plime i oseke s Mjesecom. Prije otprilike milijardu godina, dužina dana bila je samo oko 19 sati", dodaje Sarah.

"Ranije u historiji planeta, Zemljina rotacija je možda čak bila kraća od 10 sati", rekao je Konstantin Batygin , profesor planetarne nauke na Caltechu.

"Zemljina rotacija zapravo je dokaz njene priče o planetarnom porijeklu", rekla je Millholland.

Brzina rotacije planeta određena je načinom na koji su se prašina, kamenje i plin koji su kružili oko Sunca spojili u svemiru.

"Dan na Zemlji je čak bio duži od 24 sata", rekla je Millholland, iako samo nekoliko milisekundi kao rezultat suptilnih promjena rastaljene jezgre planeta, okeana ili atmosfere.

Brzina rotacije planeta određena je načinom na koji je nastao kada su se prašina, kamenje i plin koji su kružili oko Sunca u protoplanetarnom disku spojili u svemiru. Koliko se tačno ti dijelovi sudaraju, pomaže u određivanju kutne količine kretanja planetarnog tijela ili brzine njegove vrtnje. O tome možete razmišljati kao o okretanju boce: što više sile primijenite, boca će se brže okretati. 

Dan Zemlje se još uvijek mijenja 

Dok nam se dužina Zemljinog dana može činiti istrajnom, Batygin i Millholland kažu da se ona zapravo još uvijek mijenja.

"Konkretno, produžuje se, iako vrlo sporo - oko 1,7 milisekundi svakog stoljeća", rekli su.

Nekoliko je faktora koji utiču na usporavanje Zemljine rotacije. Odnos naše planete s Mjesecom, planetarni i astronomski događaji, neočekivani sudari s asteroidima, katastrofe uzrokovane ljudskim djelovanjem kao i klimatske promjene mogu usporiti kretanje Zemlje.