Ukusna torta sa svježim jagodama prijat će svakom nepcu, a najbolje od ovog recepta je što se desert veoma lagano sprema i ne treba ga peći. Također ova torta je light, tako da možete pojesti komad i ukoliko pazite na liniju.
Potrebne su vam hurme, orašasti plodovi, avokado, med, kakao, kokosovo ulje i naravno svježe jagode.
Sastojci:
Za podlogu:
20 hurmi
110 g mljevenih orašastih plodova (bademi, prženi lješnjaci ili orasi)
Za kremu:
1 zreli avokado
30 do 40 g meda
10 g gorkog kakaa (može i običan, ali onda smanji količinu meda ili agavinog sirupa)
pola kašike kokosova ulja
prstohvat soli
Priprema:
Hurme očisti od koštica pa ih zalijte s vrućom vodom i ostavite ih da se namaču 15-ak minuta. Ocijedite ih od vode (ali ne skroz kako ti podloga kad dodaš orašaste plodove ne bi bila suha). Dodajte mljevene orašaste plodove. Spojite sve u blenderu, pa smjesu utisnite u kalup promjera 18 cm.
Kremu pripremite tako da očistite zreli avokado, stavite ga u blender skupa sa svim ostalim sastojcima za kremu i izblendajte. Ako vam krema nije dovoljno slatka dodajte još meda. Kremu premažite preko podloge i stavite je u frižider barem sat vremena.
Poslužite po želji, uz pržene lješnjake ili svježe jagode, a može pripremiti i domaći čokoladni preljev tako da pomiješate jednu kašiku otopljenog kokosovog ulja s gorkim kakaom. (faktor.ba)