Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Spolja hrskava, a unutra kremasta: Recept za najbolju i najbržu čokoladnu tortu

Preuzmite sliku

Kladdkaka bi u prevodu sa švedskog značilo ljepljivi, blatni kolač.

Bez obzira na neprivlačno ime, to je sasvim sigurno jedan od najjednostavnijih, najjeftinijih i najbržih deserata. Sve je gotovo za pola sata, a dobije se nevjerovatno ukusan desert.

Sastojci

4 veća jaja
3,5 dl. šećera
2 kesice vanilin šećera
200 gr. putera
2 dl. brašna
8 kašika kakaa
pola kašičice soli

  • Priprema

    Uključiti rernu na 170 stepeni.

    Istopiti puter u šerpici ili mikrotalasnoj.

    Miksirati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom, paziti prilikom mješanja da se ne podiže mikser, jer smjesa ne treba da bude vazdušasta, jaja treba da budu blago stegnuta, ne previše.

    U smjesu od jaja dodati ostale sastojke, muteći najslabijom brzinom miksera.

    Izliti u pleh obložen peki-papirom i peći najduže 15-20 minuta. Ukoliko djeluje da kolač nije pečen, slobodno ga izvaditi jer se on poslije stegne i korica se blago sasuši.

    Sačekati da malo odstoji i sluziti uz umućenu slatku pavlaku, sladoled, voćni preliv.

    Posluživanje

    Kolač je toliko jednostavan a finog, punog ukusa kao što ima mud-cake, bez obzira na to što ne izgleda tako atraktivno i ima ne tako privlačno ime

    Najvažnija stvar kod pripreme je da se ne prepeče. Moze se peći i u četvrtastom kalupu, veličine 30×20, dobiju se lijepe, visoke kocke. Po želji, može se smanjiti količina šećera. (Coolinarika)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: