Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za slasnu lisnatu savijaču sa sirom i šunkom

Preuzmite sliku

Popularno

U zamrzivaču imate pakovanje lisnatog tijesta i ne znate za šta biste ga iskoristili? Isprobajte recept za ovu slanu i slasnu savijaču punjenu sirom i šunkom, koja vam može poslužiti i kao brzinski zalogaj za nenajavljene goste, piše Zadovoljna.hr.

Sastojci za savijaču sa sirom i šunkom:

-1 pakovanje gotovog lisnatog tijesta (400-500 g)
-100 g narezane kuhane šunke
-100 g sira polutvrdog sira (gauda, trapist, ementaler ili tilzit)
-100 g krem-sira s vlascem
-1 jaje
-malo susama
-malo vode

Priprema savijače sa sirom i šunkom:

-Lisnato tijesto izvadite iz zamrzivača, na uputama za korištenje provjerite koliko treba stajati na sobnoj temperaturi prije valjanja i postupite prema uputama.

-Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 1-1,5 centimetara. Tijesto prvo premažite s krem-sirom, ali ostavite malo mjesta na rubovima. Zatim po tijestu rasporedite šunku i nakon toga sir, koji, po vašoj želji, može biti ili narezan na listiće ili nariban po tijestu.

-Rubove tijesta premažite s malo vode kako bi se zalijepili i zatim zavijte tijesto, ali pazite da ga previše ne stisnete – ne mora biti čvrsto zavijeno jer će se tokom pečenja napuhnuti, pa je dobro da nadjev ima malo više prostora.

-Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. U jaje dodajte jednu kašiku mlijeka, razmutite ga i zatim premažite svoju savijaču te je posipajte sezamom. Stavite u rernu i pecite oko 30 minuta dok savijača ne bude zlatnožute boje.

Savjet plus:

Ako ne volite susam, možete iskoristiti neke sjemenke po svojem ukusu. Ako pak niste obožavatelj sirnih namaza, možete ga npr. zamijeniti kečapom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,