Svaka domaćica bi trebala da ima barem 2-3 pakovanja gotove jufke kod kuće za sve one dane kad je previše obaveza, a malo vremena.
Napravite pitu uz nekoliko trikova koje ćete vidjeti i pomoću kojih vam krompiruša neće biti suha nego jako mirisna i sočna.
Sastojci:
1 pakoavnje gotovih kora za pite
1 kg oguljenog krompira
150 g suhog mesa, sitno narezano
1 glavica crvenog luka
2 kaškice paste od bijelog luka ili 2 čehne
2 kaškice soli
2 kaškice vegete (domaće)
½ kaškice bibera
Za mazanje slojeva:
oko 200 g maslaca
sprej boca sa raspršivačem
Priprema:
U prvom koraku oprani i oguljeni krompir i luk izrežite na sitne kockice.
Luk podinstajte u tavi na ulju jer tako poprimi ljepšu aromu nego kad je sirov.
U zdjeli pomiješajte kockice luka i krompira sa narezanim suhim mesom, bijelim lukom i začinima. Dobro promiješajte.
Otopite maslac. Kore izrežite na veličinu kalupa. Kasnije ćemo koristiti i lijepe a i okrajke. Od ovih lijepih oduzmite 3 kore i stavite na stranu za vrh. Pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ne osuše.
Pomastite kalup veličine 35x27x6 cm i stavite prvu koru. Poprskajte je vodom najbolje sa sprej bocom a ako takvu nemate, koristite prste. Stavite drugu koru pa i nju poprskajte. Po drugoj kori raspodijelite dio fila pa pomastite maslacem. Nakon toga slijede uvijek po 2 kore. Svaku pošpricate vodom a 2. pospete filom i maslacem. Tako nastavite dok ne potrošite sve kore.
Na vrhu slijede 3 kore, koje također popršćete a gornju pomastite uljem. Znači: 2 kore dolje, 3 gore a između uvijek po 2. Svaku koru popršćete vodom a svaku 2. posipate filom i pomašćujete.
Sigurno će vam preostati maslaca. Pod tačkom 9. sam navela šta da uradite.
Pitu stavite da se peče u zagrijanu rernu na 200 stepeni i vrućem zraku ili 220 stepeni gornji/donji grijači oko 35-40 min.
Kad je lijepo hrskava, pomiješajte preostali maslac sa 200 ml vrele vode i prelijte mješavinu preko gotove pite. Vratite je u rernu na 5 min pa servirajte.
Savjet
Možete je poslužiti uz tečni jogurt ili mješavinu jogurta, kiselog vrhnja, soli i bijelog luka. Ovaj umak je idealan uz nju. (Hanuma Kocht)