Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept za krompirušu sa suhim mesom za sve koji nemaju vremena

Preuzmite sliku

Popularno

Svaka domaćica bi trebala da ima barem 2-3 pakovanja gotove jufke kod kuće za sve one dane kad je previše obaveza, a malo vremena.

Napravite pitu uz nekoliko trikova koje ćete vidjeti  i pomoću kojih vam krompiruša neće biti suha nego jako mirisna i sočna.
Sastojci:

1 pakoavnje gotovih kora za pite

1 kg oguljenog krompira

150 g suhog mesa, sitno narezano

1 glavica crvenog luka

2 kaškice paste od bijelog luka ili 2 čehne

2 kaškice soli

2 kaškice vegete (domaće)

½ kaškice bibera

Za mazanje slojeva:

oko 200 g maslaca

sprej boca sa raspršivačem

Priprema:

U prvom koraku oprani i oguljeni krompir i luk izrežite na sitne kockice.

Luk podinstajte u tavi na ulju jer tako poprimi ljepšu aromu nego kad je sirov.

U zdjeli pomiješajte kockice luka i krompira sa narezanim suhim mesom, bijelim lukom i začinima. Dobro promiješajte.

Otopite maslac. Kore izrežite na veličinu kalupa. Kasnije ćemo koristiti i lijepe a i okrajke. Od ovih lijepih oduzmite 3 kore i stavite na stranu za vrh. Pokrijte ih kuhinjskom krpom da se ne osuše.

Pomastite kalup veličine 35x27x6 cm i stavite prvu koru. Poprskajte je vodom najbolje sa sprej bocom a ako takvu nemate, koristite prste. Stavite drugu koru pa i nju poprskajte. Po drugoj kori raspodijelite dio fila pa pomastite maslacem. Nakon toga slijede uvijek po 2 kore. Svaku pošpricate vodom a 2. pospete filom i maslacem. Tako nastavite dok ne potrošite sve kore.

Na vrhu slijede 3 kore, koje također popršćete a gornju pomastite uljem. Znači: 2 kore dolje, 3 gore a između uvijek po 2. Svaku koru popršćete vodom a svaku 2. posipate filom i pomašćujete.

Sigurno će vam preostati maslaca. Pod tačkom 9. sam navela šta da uradite.

Pitu stavite da se peče u zagrijanu rernu na 200 stepeni i vrućem zraku ili 220 stepeni gornji/donji grijači oko 35-40 min.

Kad je lijepo hrskava, pomiješajte preostali maslac sa 200 ml vrele vode i prelijte mješavinu preko gotove pite. Vratite je u rernu na 5 min pa servirajte.

Savjet

Možete je poslužiti uz tečni jogurt ili mješavinu jogurta, kiselog vrhnja, soli i bijelog luka. Ovaj umak je idealan uz nju. (Hanuma Kocht)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,