Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Piškota torta s jogurtom i jagodama

Preuzmite sliku

Sastojci za tortu ”Piškota torta s jogurtom i jagodama” su sljedeći:

-400 g piškota
-250 ml mlijeka
-200 ml slatkog vrhnja za šlag
-1 kašika naribane limunove korice
-2 Vanilin šećera
-150 g šećera u prahu
-4 čvrsta jogurta (800 ml)
-2 vrećice želatine
-10 kašika vode
-400 g jagoda

Priprema

Okrugli kalup za tortu (Ø 26 cm) lagano namažite maslacem.
Rub kalupa obložite piškotama koje ste kratko namočili u mlijeko pomiješano s rumom. Piškote odrežite tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa posložite ostatak piškota.
Vrhnje istucite u šlag i umiješajte limunovu koricu, vanilin šećer, a zatim dodajte šećer u prahu i jogurt.
Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da bubri 10 minuta. Miješajući zagrijte dok se ne otopi. Postepeno je umiješajte u pripremljenu kremu.
Zatim po kremi posložite red jagoda narezanih na ploške pa po jagodama namočene piškote.
Rasporedite preostalu kremu i na kraju jagode. Tortu ostavite da se hladi nekoliko sati ili preko noći.

Posluživanje

Prije posluživanja uklonite kalup i narežite. Po želji, tortu dodatno ukrasite tučenim vrhnjem i nasjeckanim pistacijama.

Savjet

Tortu možete preliti i preljevom za torte Dolcela. (Tuzlanski.ba/Slatkikutak.org)

  • torta-piskota-jagode
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,