Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poznata italijanska kuharica podijelila recept az tiramisu, koristi poseban sastojak za najbolji ukus

Preuzmite sliku

Tiramisu je, bez konkurencije, najpopularnija poslastica sa kafom na svijetu.

Ovaj desert potiče iz Italije, a vjeruje se da je originalni recept za tiramisu nastao prije 50-60 godina. Pravi se od piškota umočenih u kafu i fila od maskarponea. Đina de Lorentis, italijanska kuharica koju prate milioni na društvenim mrežama, podelila je vrlo jednostavan recept za najpoznatiji kolač sa kafom. U espreso dodaje i rum, pa ukus postaje još neodoljiviji.

Sastojci:

6 žumanaca

3 kašike šećera

450 g maskarpone sira

1-1,5 šolja ohlađenog espresa

2 kašičice ruma

24 piškota

60 g tamne čokolade

Recept za tiramisu

U većoj posudi miksajte žumanca i šećer oko 5 minuta, dok smjesa ne postane gusta i blijedožuta.

Dodajte maskarpone sir i jednu supenu kašiku espresa, pa ponovo umiksajte. Ostatak espresa pomiješajte sa rumom, pa umočite piškote. Poredajte polovinu piškota po dnu posude širine oko 20cm i dubine oko 5cm (po potrebi izlomite piškote kako bi stale). Nanesite polovinu količine fila za tiramisu preko i poravnajte. Rasporedite ostatak natopljenih piškota, pa dodajte ostatak fila i poravnajte.

Stavite tiramisu u frižider na minimum 2 sata da se stegne. Izrendajte tamnu čokoladu i pospite preko tiramisua. Najpoznatiji kolač sa kafom spreman je za posluženje!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: