Poznata italijanska kuharica podijelila recept az tiramisu, koristi poseban sastojak za najbolji ukus
Foto: Tuzlanski.ba

Tiramisu je, bez konkurencije, najpopularnija poslastica sa kafom na svijetu.

Ovaj desert potiče iz Italije, a vjeruje se da je originalni recept za tiramisu nastao prije 50-60 godina. Pravi se od piškota umočenih u kafu i fila od maskarponea. Đina de Lorentis, italijanska kuharica koju prate milioni na društvenim mrežama, podelila je vrlo jednostavan recept za najpoznatiji kolač sa kafom. U espreso dodaje i rum, pa ukus postaje još neodoljiviji.

Sastojci:

6 žumanaca

3 kašike šećera

450 g maskarpone sira

1-1,5 šolja ohlađenog espresa

2 kašičice ruma

24 piškota

60 g tamne čokolade

Recept za tiramisu

U većoj posudi miksajte žumanca i šećer oko 5 minuta, dok smjesa ne postane gusta i blijedožuta.

Dodajte maskarpone sir i jednu supenu kašiku espresa, pa ponovo umiksajte. Ostatak espresa pomiješajte sa rumom, pa umočite piškote. Poredajte polovinu piškota po dnu posude širine oko 20cm i dubine oko 5cm (po potrebi izlomite piškote kako bi stale). Nanesite polovinu količine fila za tiramisu preko i poravnajte. Rasporedite ostatak natopljenih piškota, pa dodajte ostatak fila i poravnajte.

Stavite tiramisu u frižider na minimum 2 sata da se stegne. Izrendajte tamnu čokoladu i pospite preko tiramisua. Najpoznatiji kolač sa kafom spreman je za posluženje!