Ovaj odličan desert nalikuje riži kuhanoj na mlijeku kakvu smo jeli tokom djetinjstva, ali u ovom slučaju se dodaju još neki fini sastojci, poput čokolade, maslaca, šlaga…
Sastojci:
180 g riže
6 dl mlijeka
80 g čokolade za kuhanje
2 kašike maslaca
60 g šećera
4 kašike slatkog vrhnja
prstohvat cimeta
dekoracija – 2 dl vrhnja za šlag
za preliv – kompot od višanja i kašičica likera od višanja
Priprema:
Stavite rižu i mlijeko u lonac. Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta uz često miješanje. Ubacite u to kockice čokolade, maslac i šećer pa nastavite kuhati dvije, tri minute.
Maknite rižu sa šporeta pa umiješajte vrhnje i cimet, poklopite i ostavite tako pet do 10 minuta pa prebacite u posudice za posluživanje. Neka se riža posve ohladi. Nakon toga od vrhnja napravite šlag i rasporedite ga po riži.
Na kraju pomiješajte kompot s višnjevcem i prelijte time ovaj fini desert, prenosi 24sata.hr. (Tuzlanski.ba)