![Lagana i bez pečenja: Limun torta sa hrskavim keksom](https://tuzlanski.ba/wp-content/uploads/2019/05/limun-torta.jpg?v1558966323)
Za jutro uz kafu, preporučujemo laganu i pahuljastu limun tortu, koju ćete napraviti bez potrebe da gniječite tijesto i pečete ga. Ovaj desert će takođe biti savršen tokom prvih zabava na terasi ili u dvorištu, piše Ženski magazin.
Limun torta bez pečenja sa hrskavim kolačićima
Sastojci:
Dno torte:
1 paket kolačića (npr. Petit Crunch)
100g rastopljenog maslaca
Fil:
500g maskarpone sira
300g pavlake
čaša šećera
sok od 1 velikog limuna
1 kesica želatina
4 kašike vode
1 pakovanje borovnica
nekoliko listova mente
Dno posude prekrijte papirom ili folijom. Podmažite uljem. Kolačiće ili keks po želji stavite u posudu i sipajte rastopljeni maslac i mešajte tako da se sastojci sjedine. Masu pritisnite da se formira ravnomjeran dio tijesta. Koru torte stavite u frižider na 30 minuta.
U međuvremenu, sipajte želatin u vodu. Maskarpone mutite mikserom zajedno sa pola šolje šećera i sokom od limuna. Pomiješajte pavlaku sa preostalim šećerom. Nježno zagrijte želatin tako da se rastvori u vodi, ali ne skuha. Iskombinujte zajedno sir, pavlaku i želatin i sipajte preko kore od keksa.
Prekrijte folijom za hranu i ostavite da se ohladi oko 6 sati. Na kraju ukrasite borovnicama i mentom. (Tuzlanski.ba)