Lagana i bez pečenja: Limun torta sa hrskavim keksom
Foto: Tuzlanski.ba

Za jutro uz kafu, preporučujemo laganu i pahuljastu limun tortu, koju ćete napraviti bez potrebe da gniječite tijesto i pečete ga. Ovaj desert će takođe biti savršen tokom prvih zabava na terasi ili u dvorištu, piše Ženski magazin.

Limun torta bez pečenja sa hrskavim kolačićima

Sastojci:

Dno torte:   

1 paket kolačića (npr. Petit Crunch)

100g rastopljenog maslaca

Fil:  

500g maskarpone sira

300g pavlake

čaša šećera

sok od 1 velikog limuna

1 kesica želatina

4 kašike vode

1 pakovanje borovnica

nekoliko listova mente

Dno posude prekrijte papirom ili folijom. Podmažite uljem. Kolačiće ili keks po želji stavite u posudu i sipajte rastopljeni maslac i mešajte tako da se sastojci sjedine. Masu pritisnite da se formira ravnomjeran dio tijesta. Koru torte stavite u frižider na 30 minuta.

U međuvremenu, sipajte želatin u vodu. Maskarpone mutite mikserom zajedno sa pola šolje šećera i sokom od limuna. Pomiješajte pavlaku sa preostalim šećerom. Nježno zagrijte želatin tako da se rastvori u vodi, ali ne skuha. Iskombinujte zajedno sir, pavlaku i želatin i sipajte preko kore od keksa.

Prekrijte folijom za hranu i ostavite da se ohladi oko 6 sati. Na kraju ukrasite borovnicama i mentom. (Tuzlanski.ba)