Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kremasta i lagana: Recept za finu tortu s jagodama

Preuzmite sliku

Ako se još uvijek niste zasitili jagoda, imamo odličan recept za vas.

Isprobajte recept za jednostavnu tortu s ukusnom kremom u kojoj vladaju upravo ove crvene ljetne ljepotice.

Sastojci za biskvit:

4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike oštrog brašna
prstohvat soli

Sastojci za kremu:

500 grama jagoda
80 grama šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 malo pakovanje želatine (10 grama)

Priprema:

1. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudi dobro izmiksajte žumanjke i šećer. U drugoj posudi istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Snijeg od bjelanjaka naizmjenično s brašnom dodajte u mješavinu žutanjaka i šećera.

2. Okrugli kalup za torte namažite maslacem i pospite s malo krušnih mrvica. Ulijte smjesu u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijevih stepeni oko 20-tak minuta, sve dok biskvit na površini ne bude zlatno-žute boje. Nakon pečenja ostavite biskvit da se potpuno ohladi.

3. Jagode, šećer i slatko vrhnje izblendajte ili povežite sve sastojke štapnim mikserom. Prema uputama na vrećici pripremite želatinu i potom je umiješajte u kremu. Prelijte kremu preko biskvita i stavite u frižider na nekoliko sati kako bi se stisnula. Najbolje je ostaviti kolač u frižideru preko noći. Prije posluživanja ukrasite tortu po želji. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje