Kolač koji se ne peče: Recept za zdravu verziju čokoladice Bounty
Foto: Tuzlanski.ba

Recept za domaći sirovi Bounty od badema, kokosa, kakaa, hurmi iz knjige 'Sirova hrana', Mihaele Devescovi.

Autorica knjige, Mihaela Devescovi je uložila mnogo truda, ljubavi i vremena u istraživanje koncepta sirove hrane. Njezini recepti sadrže pretežno voće, povrće i orašaste plodove.

Sastojci:

1 šolja badema

1 šolja sušenih listića kokosa

2 kašika kakaa u prahu

1/2 šolja hurmi, natopljenih u malo vode

Krema od kokosa:

1/2 šolje indijskih oraščića, natopljenih najmanje 3 sata

2 šolja sušenog kokosa

2 kašike agavina sirupa

1 kašika kokosova mlijeka

malo vanilije

Čokoladna glazura:

1/3 šolja kokosova ulja

2 kašike kakaa u prahu

2 kašike agavina sirupa

Priprema:

Stavi sve sastojke, osim hurmi, u multipraktik i miksaj. Dodaj hurme i miksaj dok ne dobiješ teksturu tijesta.

Smjesa se treba držati zajedno kad se pritisne. Raširi smjesu po kalupu i stavi u zamrzivač dok radiš kremu.

Za kremu od kokosa, miksaj sve sastojke dok ne dobiješ gušću teksturu. Raširi po vrhu kore, a zatim vrati u zamrzivač dok radiš čokoladnu glazuru.

Za čokoladnu glazuru, rastopi kokosovo ulje u vrućoj vodi. Dodaj kakao u prahu i agavin sirup. Pomiješaj da se dobro poveže (ako će se odvajati, to neće biti lijepa glatka čokolada).

Premaži kolač glazurom. (Miss7.hr)