Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jeste li čuli za rastezljivi sladoled? Postoji i recept star nekoliko stotina godina…

Preuzmite sliku

Popularno

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi. Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji…

Radi se o desertu s Bliskog istoka kojeg tamo zovu booza. To je zapravo smrznuti mliječni desert napravljen od mastike i salepa (brašno od gomolja nekih biljaka iz porodice orhideja) što mu daje upečatljivu rastezljivu teksturu.

Priprema se postupkom lupanja i rastezanja u bubnju zamrzivača. S vremenom su slastičari u njega počeli dodavati razne okuse, prenosi 24sata.hr

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Republic of Booza (@republicofbooza)

U Damasku u Siriji i dan danas postoji slastičarnica u kojoj se može pojesti booza po originalnoj recepturi.

Otvorena je davne 1895. godine i najpoznatija je upravo po ovoj deliciji. Turisti iz cijelog svijeta dolaze kušati boozu kod njih.

 • Recept za boozu star nekoliko stoljeća

  Sastojci za oko 500 ml:

  -1 litar punomasnog mlijeka
  -200 g šećera (1 šolja)
  -1 kašika salepa (može se kupiti u specijaliziranim trgovinama ili na internetu, u tražilicu napišite – sahlep ili sahlab i price, cijena je oko 30 eura za 80 grama)
  -3 do 4 komada mastike (prirodna smola koja se može kupiti u specijaliziranim prodavnicamaa ili na internetu, u tražilicu upišite – mastic i price, cijena je oko 50 eura za 250 grama)
  -sjeckani pistacio

 • Postupak:

  Mastiku izmrvite u fini prah pa pomiješajte sa šećerom i salepom. Dodajte to u lonac (bolje je ako ima deblje dno) s vrućim mlijekom (ne smije proključati) i miješajte na laganoj vatri oko pola sata do 40 minuta. Kad se smjesa zgusne, maknite je sa šporeta i izlijte u posudu u kojoj će ići u zamrzivač.

  Miješajte smjesu kako je pokazano niže u videu nekih tri do pet minuta pa stavite u zamrzivač na pola sata do 40 minuta, izvadite, pa opet smjesu promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak 4 do 6 puta dok se smjesa ne zgusne i postane rastezljiva.

  Na kraju rastezljivi sladoled stavite u kornet ili u čašice i pospite sjeckanim pistacijom.

  Pogledajte u videu kako se to pravi… (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,