Želite napraviti nešto posebno za svoju porodicu? To ćete najbolje postići ako se na vašem jelovniku nađe torta od sira sa borovnicama i brusnicama. Vanvremenski desert koji će svakoga oboriti s nogu, prenosi Lifepress Magazin.
Potrebni sastojci:
Za koru:
200 g čokoladnih graham keksića
120 g putera
Fil od sira
750 g krem sira
200 g šećera
30 g brašna
1 kašičica vanila ekstrakta
Prstohvat soli
3 jaja
Preliv od voća
200 g zamrznutih borovnica
160 g zamrznutih brusnica
200 g šećera
3 kašike kukuruznog skroba
1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka
½ kašičice naribane limunove korice
Čokoladne graham keksiće stavite u multipraktik i sitno ih sameljite, dodajte otopljeni puter, sve dobro izmiješajte i ravnomjerno rasporedite koru po dnu i stranicama okruglog kalupa za pite ili torte.
Pripremljenu koru pecite u rerni zagrijanoj na 177C oko 15 minuta. Kad je kora gotova ostavite da se hladi, a vi pripremite punjenje.
U velikoj posudi mikserom miješajte krem sir dok ne postane pjenast, lagano dodajte šećer pa još malo miješajte.
Nakon toga dodajte brašno, so, jaja i vanila ekstrakt pa mutite još 2-3 minuta da se sve lijepo sjedini. Pripremljen fil sipajte preko ohlađene kore i pecite sat vremena na temperaturi od 177C.
Kad je torta gotova ostavite da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na najmanje četiri sata.
Za preliv od voća sve sastojke stavite u veću šerpu i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne počne zgušnjavati to će trajati od 10-12 minuta, miješajte svo vrijeme. Kad smjesa prokuha ostavite da krčka dvije minute pa vrući preliv ulijte u staklenu teglicu, ostavite da se u potpunosti ohladi pa premažite preko ohlađene torte od sira. (Tuzlanski.ba)