Brza i lagana priprema: Recept za lažnu krempitu
Foto: Tuzlanski.ba

Neke od najljepših torti su upravo one najednostavnije. Jedna od tih je i lažna krempita torta.

Umjesto kora koristite piškote, a poslastičarski žuti krem koji miriše na vanilu pomiješajte sa krem sirom i tako napravite još kremastiji fil. Ovako pripremljena torta je idealna kada vam se jede slatko ili kada vam dolaze gosti.

Sastojci:

300 g piškota
1,5 l mlijeka
5 jaja
230 g šećera
1 kesica vanilin šećera
150 g skroba
250 g krema sira
šećer u prahu

Priprema:

U tepsiju poredajte piškote. U šerpu sipajte 1,3 l mlijeka i dodajte šećer i vanilin šećer, pa uključite da se grije. U posudi pomiješajte skrob sa preostalim mlijekom i promiješajte tako da nema grudvica.

Sipajte u mlijeko, pa promiješajte i dodajte umućena jaja. Kuhajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodajte umućeni krem sir i sjedinite. Fil sipajte preko keksa i poravnajte, pa poredajte još jedan red piškota.

Stavite u frižider na 3 sata, pa pospite šećerom u prahu i služite. (Stvar ukusa)