Pronašli smo recept koji nas je oduševio i za koji vjerujemo da će se i vama sigurno svidjeti. Riječ je o slatkim kolačićima koji su idealno posluženje kada vam neko dođe, ali i u onim danima kada biste jeli samo slatko. Nisu zahtjevni za pečenje i prave se od klasičnih sastojaka koje vjerovatno i sad imate u vašoj kuhinji. Pa, da počnemo…
Sastojci (za 12 kolačića):
– 2 banane
– 1 jaje, sobne temperature
– 80ml ulja
– 100g šećera
– 60 ml punomasnog mlijeka
– 1 mala kašika ekstrakta vanile
– 185g brašna
– 1 mala kašika praška za pecivo
– ½ male kašike soda bikarbone
– ¼ male kašike soli
– 45g čokoladnih mrvica
– 85g crne čokolade
– 120ml slatke pavlake – tople
Priprema:
Zagrijte rernu na 150 stepeni. Ako vam banane nisu mnogo zrele, stavite ih na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite ih oko 15 – 20 minuta. Nemojte preko ovog vremena jer će početi da cure. Sačekajte da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Temperaturu rerne povećajte na 180 stepeni.
Oljuštite banane i stavite ih u veću posudu. Uz pomoć viljuške ili miksera ih ispresujte. Dodajte jaje, ulje, šećer, mlijeko i vanilu. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u smjesu i opet miješajte dok se sastojci ne sjedine. Preko sipajte čokoladne mrvice, pa sve pomiješajte kašikom.
Podmažite kalupe za mafine uljem i podijelite tijesto u svaki. Pecite u rerni oko 20-25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i čačkalica tokom provere ne izađe u potpunosti čista.
Crnu (ili mliječnu čokoladu) polomite na što manje dijelove, a zatim preko sipajte toplu pavlaku. Sačekajte 1 minut, a zatim sve promiješajte i miješajte dok se čokolada ne istopi u potpunosti.
Dok su još topli, vrhom drške varjače napravite rupice na svakom kolačiću i sačekajte da se ohlade. Popunite rupe istopljenom čokoladom i stavite kolačiće u frižider na minimum 1 sat, kako bi se čokolada stegla. Vaši kolačići su spremni za serviranje! (zenskimagazin.rs)