Banana kolačići sa čokoladnim filom koje ćete obožavati
Foto: Tuzlanski.ba

Pronašli smo recept koji nas je oduševio i za koji vjerujemo da će se i vama sigurno svidjeti. Riječ je o slatkim kolačićima koji su idealno posluženje kada vam neko dođe, ali i u onim danima kada biste jeli samo slatko. Nisu zahtjevni za pečenje i prave se od klasičnih sastojaka koje vjerovatno i sad imate u vašoj kuhinji. Pa, da počnemo...

Sastojci (za 12 kolačića):

- 2 banane
- 1 jaje, sobne temperature
- 80ml ulja
- 100g šećera
- 60 ml punomasnog mlijeka
- 1 mala kašika ekstrakta vanile
- 185g brašna
- 1 mala kašika praška za pecivo
- ½ male kašike soda bikarbone
- ¼ male kašike soli
- 45g čokoladnih mrvica
- 85g crne čokolade
- 120ml slatke pavlake - tople

Priprema:

Zagrijte rernu na 150 stepeni. Ako vam banane nisu mnogo zrele, stavite ih na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite ih oko 15 – 20 minuta. Nemojte preko ovog vremena jer će početi da cure. Sačekajte da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Temperaturu rerne povećajte na 180 stepeni.

Oljuštite banane i stavite ih u veću posudu. Uz pomoć viljuške ili miksera ih ispresujte. Dodajte jaje, ulje, šećer, mlijeko i vanilu. Miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u smjesu i opet miješajte dok se sastojci ne sjedine. Preko sipajte čokoladne mrvice, pa sve pomiješajte kašikom.

Podmažite kalupe za mafine uljem i podijelite tijesto u svaki. Pecite u rerni oko 20-25 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i čačkalica tokom provere ne izađe u potpunosti čista.

Crnu (ili mliječnu čokoladu) polomite na što manje dijelove, a zatim preko sipajte toplu pavlaku. Sačekajte 1 minut, a zatim sve promiješajte i miješajte dok se čokolada ne istopi u potpunosti.

Dok su još topli, vrhom drške varjače napravite rupice na svakom kolačiću i sačekajte da se ohlade. Popunite rupe istopljenom čokoladom i stavite kolačiće u frižider na minimum 1 sat, kako bi se čokolada stegla. Vaši kolačići su spremni za serviranje! (zenskimagazin.rs)