Hrana koja ublažava bolove

Ako se poslije dugog sjedenja osjećate ukočeno, a čim duže hodate imate bolove u zglobovima, promijenite način ishrane. Obogatite jelovnik ribama i crvenim voćem, začinite čorbice i jela od mesa kurkumom, savjetuju nutricionisti. Riba “podmazuje”…

Hrana koja ljeti štiti vašu kožu od sunca

Većina nas tijekom ljeta uz, naravno, redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom, od sunca se štiti i šeširom sa širokim obodom i sunčanim naočalama, no zaštiti može pomoći i konzumacija određene hrane. Maslinovo ulje Zahvaljujući…

Zašto smo gladni poslije “koje čašice više” u provodu?

Rijetko ko odoli da ne pojede neki masni specijalitet iz kioska brze hrane nakon “koje čašice više” u provodu. Naučnici sada imaju objašnjenje zašto i najsnažniji karakter popušta pred krčanjem stomaka poslije ispijanja alkohola. Dr…

Supe iz kesice ubrzavaju proces starenja?

Hrana s visokom koncentracijom šećera, masnoće i soli ubrzava starenje jer oštećuje ćelije i stresna je za organizam, a, pošto je uzrok brzog fizičkog starenja, podstiče i upalne procese u tijelu. Tako, na primjer, supa…

Kako muzika utiče na apetit – nevjerovatno, ali istinito

Recepti se danas ne mogu zamisliti bez soli i bibera, ali da li ste znali da i muzikom možete „začiniti” jelo? Istraživanje vodećeg stručnjaka u oblasti eksperimentalne psihologije, profesora Charles Spencea sa Univerziteta u Oxfordu,…

Izbacivanje transmasnih kiselina iz hrane u SAD

Američka vlada želi u sljedeće tri godine iz industrijski prerađene hrane gotovo u potpunosti izbaciti transmasne kiseline koje se povezuju sa srčanim bolestima. Uprava za hranu i lijekove (FDA) završila je istraživanje iz 2013. i…