Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najčešće greške i zablude u kuhinji

Preuzmite sliku

Volite kuhati, a možda i ne, ali to i nije važno jer u svakom slučaju to morate raditi ili vi ili neko od vaših ukućana.

Međutim, šta ako se toliko potrudite a na kraju jelo nije ukusno? Želite dodati nešto u hranu ali ste nekad davno čuli da to ne treba i ne valja. Jedan od problema prilikom kuhanja su zablude. Mnoge od njih su nastale nekad davno i prenosile se s koljena na koljeno, ili smo ih jednostavno nedavno pročitali na internetu i pomislili da ima smisla.

Neke se zablude još uvijek drže u našim kuhinjama, u nastavku pročitajte o najčešćim.

Dodavanje ulja u vodu za kuhanje štiti tjesteninu od lijepljenja

Ova zabluda tvrdoglavo se drži u mnogim kuhinjama. A ima i neke logike u tome, ulje podmazuje pa se tjestenina neće lijepiti. Međutim, u prokuhaloj vodi neće ništa postići, zbog gustoće će isplivati na površinu vode. Ako ne želiš ljepljivu tjesteninu, pazi da bude kuhana al dente, piše Miss7.hr

Nakon što jaja prokuhaju, treba ih oprati hladnom vodom

Ovo je zabluda koja je mnogima od nas poznata, međutim nema razloga da to radite. Slobodno ih možete jesti nakon što se skuhaju, bez pranja.

Alkohol isparava kod kuhanja 

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Idaho pokazalo je da kuhani umak s bijelim vinom ili rakijom sadrži još do 85% alkohola. Šta to znači? Ako ne želite alkohol u vašoj hrani, onda ga nemojte ni upotrebljavati jer on neće tako brzo ispariti.

 • Špinat ne smijete podgrijavati

  Špinat je štetan ako se duže vrijeme drži na toplom ili čak na sobnoj temperaturi, tad nitrat prelazi u nitrit koji može biti štetan za zdravlje. Ipak, podgrijavanje nije zabranjeno. Možete nakon što vam ostane špinata od jela, staviti u frižider a nakon toga ga kratko podgrijati u mikrovalnoj i spreman je za jelo.

  Svježe povrće je zdravije od smrznutog

  Kad govorimo o povrću znamo da ništa nije zdravije od svježeg, ali često to svježe povrće u trgovinama i nije tako svježe, pa je ponekad smrznuto bolje od svježeg ako se zamrzne odmah nakon berbe.

  Nedovoljno vruće ulje

  Je li vam se ikad desilo da ste stavili hranu u nedovoljno zagrijano ulje? Ako jeste, onda ste sigurno vidjeli da je hrana upila previše ulja i postala jako masna i na neki način teška. Zbog toga uvijek trebate sačekati da se ulje dovoljno ugrije. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,