Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Planiranje obroka: Tri savjeta koja provjereno pomažu u gubitku kilograma

Preuzmite sliku

Želite zdravo izgubiti kilograme? Pokušajte pravilno planiranje obroka.

Pravilno planiranje obroka može vam pomoći da budete u kalorijskom deficitu potrebnom za gubitak kilograma, a da vašem tijelu osigurate hranjive namirnice koje su mu potrebne za funkcionisanje i očuvanje zdravlja, piše Zadovoljna.hr

Pored toga, planiranje obroka će smanjiti vrijeme pripreme hrane. Znamo da je lakše pričati nego radite, pa zbog toga u nastavku pročitajte savjete koji će vam pomoći:

Kalorijski deficit stvarajte pomoću hranjivih namirnica

Pravilo br.1 Morate pojesti manje kalorija nego što ih potrošite.

Vrlo je važno šta ćete i u kojim količinama jesti. Zbog toga možete slijediti sljedeće smjernice: Jedite hranu bogatu proteinima i vlaknima, ograničite unos prerađene hrane i šećera, uključite povrće i voće u svoju svakodnevnicu.

Izgled obroka

Započnite tako da trećinu do polovinu vašeg tanjira napunite povrćem bez škroba. Ono ima malo kalorija, a osigurat će vam vodu, vlakna i mnoge potrebne minerale i vitamine.

Zatim jednu četvrtinu do trećinu vašeg tanjira napunite namirnicama koje su bogate proteinima kao što su meso, riba, tofu, a ostatak tanjira neka bude rezervisan za žitarice ili škrobno povrće, koji će vas opskrbiti bjelančevinama, vitaminima mineralima i dodatnim vlaknima.

Ako između obroka osjetite glad, potražite grickalice koje su bogate proteinima i vlaknima. Npr. jabuka s maslacem od kikirikija, povrće, grčki jogrt, orašasti plodovi..

Držite se plana

Nije vam se sigurno jednom desilo da odustanete nakon jedne malo veće prepreke, zbog toga ćemo s vama podijeliti jedan način na koji ćete lakše slijediti svoj plan.

Kod planiranja obroka bitno je da odaberete način koji se najbolje uklapa u vašu rutinu, a evo nekoliko savjeta kako to učiniti:

Ubrzajte pripremu obroka.

Izaberite vrijeme kad ćete planirati jela koja ćete kuhati.

U trgovinu idite s spiskom namirnica.

Pronađite na internetu kratke i jednostavne, a zdrave, recepte.

Pazite da pravilno čuvate i grijete hranu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje