Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U SAD-u upucana tri palestinska studenta

Preuzmite sliku

Trojica palestinskih studenata u SAD ustreljena su u Barlingtonu u saveznoj državi Vermont, navodi njihova bivša škola sa Zapadne obale.

U Facebook objavi škole Ramallah Friends piše da su trojica njihovih bivših učenika ustreljena u blizini kampusa Univerziteta u Vermontu. Riječ je o Hišamu Avartaniju sa Univerziteta Braun na Roud Ajlandu, Kinanu Abdelu Hamidu s koledža Haverford u Pensilvaniji i Tahsinu Ahmedu s koledža Triniti u Konektikatu.

Iz škole kažu da su svi preživjeli, ali su zadobili različite stepene povreda.

„Njima i njihovim porodicama šaljemo svoje molitve kako bi se u potpunosti oporavili, posebno s obzirom na ozbiljnost povreda. Hišam je upucan u leđa, Tahsin u grudi, a Kinan je zadobio manje povrede“, piše u objavi na Facebooku.

Barlingtonska policija objavila je u subotu kasno uveče da je iste večeri oko 18.30 po lokalnom vremenu pozvana zbog pucnjave, kao i da je pronašla dvije povrijeđene osobe na jednom mjestu, u blizini kampusa, a treću nedaleko od njih.

Policija nije objavila identitet počinitelja.

Pucnjava se dogodila u jeku porasta islamofobije i antisemitizma u SAD, uključujući fizičko i internet nasilje, otkad je eskalirao konflikt između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Studenti su govorili arapski i nosili tradicionalnu palestinsku maramu kefiju, potvrdilo je palestinsko ministarstvo spoljnih poslova, pozivajući američke vlasti da procesuiraju odgovorne.

Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije (ADC), koji djeluje u SAD, pozvao je državu i državno tužilaštvo da kvalifikuje pucnjavu kao zločin iz mržnje, izjavili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,