Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet namirnica kojima prijeti globalna nestašica

Preuzmite sliku

Svjetska banka sigurnost snabdijevanja hranom definiše kao stanje u kojem “svi ljudi u svakom trenutku imaju fizički i ekonomski pristup dovoljnim količinama bezbjedne i nutricionistički bogate hrane koja ispunjava njihove prehrambene potrebe i ukuse za zdrav i aktivan život.”

Nažalost, u posljednjih nekoliko godina svijet se suočio s velikim brojem prijetnji za sigurnost snabdijevanja hranom, koje utiču na ljude širom svijeta. Ove prijetnje uključuju stvari poput ratova i političkih sukoba, privrednih promjena, bolesti i, sve češće, klimatskih promjena i nepredvidivih vremenskih uslova, piše portal Eat This, a prenosi N1.

Iako trenutno još nismo u vanrednom stanju, svijet se sigurno još uvek bori s globalnom krizom hrane, a vjerovatno je da će do nestašica dolaziti i u sljedećoj godini.

Eat This donosi spisak namirnica koje su ugrožene.

1. Pirinač

Do nestašice pirinča moglo bi doći u drugoj polovini ove godine. Svjetske zalihe pirinča opustošene su zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali i ekstremnih vremenskih uslova u zemljama koje proizvode velike količine ove namirnice, poput Kine i Pakistana.

Moguće je da će na snabdijevanje pirinčom uticati još neki zabrinjavajući faktori. Fenomen El Ninjo koji izaziva netipično zagrijavanje površine vode na istočnom Pacifiku ponovno se pojavio ovog ljeta, izazvavši još ekstremnije vremenske uslove u mnogim zemljama. Indija je u julu najavila da će zaustaviti izvoz bijelog pirinča kako bi zaštitila vlastite resurse i zalihe.

Neki dijelovi svijeta posljedice su osjetili više od drugih. Ipak, za većinu nas će najveći problem biti udar na finansije.

“Na globalnom nivou, najočiglednija posljedica nestašice pirinča je njegova rekordna cijena,” rekao je analitičar Fitch Solutionsa, Charles Hart.

2. Tjestenina

Problem s tjesteninom u Italiji ove godine se toliko pogoršao da se vlada morala sastati na kriznim razgovorima u maju kako bi zaustavila dodatnu eskalaciju. Tokom tih vanrednih razgovora, zvaničnici su otkrili da je problem nastao zbog povećanih cijena sastojaka poput žita, ali i većih troškova pakovanja i logistike.

Ukupni rast cijena osjetili su potrošači širom zemlje, a neki dijelovi Italije izvijestili su da je cijena tjestenine porasla preko 50 posto.

Budući da je cijena žita u posljednjih nekoliko mjeseci počela da pada, Italija – kao i drugi ljubitelji tjestenine – bi uskoro trebalo da osjete smanjenje pritiska. Ipak, za to će biti potrebno neko vrijeme. Tokom kriznih razgovora u Italiji, objavljeno je da su cijene tjestenine “već počele pokazivati prve, doduše slabe, znakove smanjenja, što je znak da bi u narednim mjesecima cijena tjestenine mogla značajno pasti.”

3. Čokolada

Kakao je postao toliko tražen da je Reuters nedavno izvijestio da su trenutne cijene čokolade u New Yorku najviše u posljednjih 12 godina, a ponegdje su premašile i te nivoe, kao na primjer u Londonu.

Uzgoj kakaa zavisi od đubriva, što znači da je problem s snabdijevanjem ovom namirnicom izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, zbog čega je pao izvoz đubriva.

Klimatske promjene pogoršale su situaciju: prošlogodišnje suše uticale su na žetvu, a El Ninjo dodatno prijeti i ove godine. Ovaj fenomen izaziva suho vrijeme širom zapadne Afrike, uključujući područja Gane, Kameruna, Nigerije i Obale Slonovače. Iz tih zemalja dolazi čak 75 posto svjetske proizvodnje kakaa, piše časopis Time.

Istovremena nestašica šećera izazvana lošim vremenom i smanjenim izvozom iz Indije, kao i još uvijek velika potražnja, sigurno ne pomažu ovoj rastućoj čokokatastrofi.

4. Losos

Ribari u Kaliforniji i na Aljasci primijetili su značajan pad u populacijama lososa tokom prošle godine, što se pogotovo odnosi na kraljevskog lososa, jednu od najvećih i najzdravijih vrsta lososa.

Razlozi za ovaj pad vjerovatno su povezani sa zagrijavanjem voda zbog klimatskih promjena, sušama u Kaliforniji, ali i faktorima poput pretjeranog izlova ribe, zagađenja i bolesti.

Kako bi pomogli zaštititi preostalu populaciju lososa, vlasti u Kaliforniji zabranili su komercijalno i rekreativno ribarenje do kraja sezone 2023. godine. Ovo je prvi put da je do ovakve zabrane došlo još od 2008. godine.

5. Brašno

Cijena brašna već je porasla za 8.5 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazuje indeks potrošačkih cijena u SAD-u, a analitičari predviđaju kako će Amerikanci i sljedeće godine trpiti posljedice nestašica brašna. To bi moglo stvoriti dodatne probleme s nestašicama drugih vrsta hrane, uključujući hljeb, palačinke, tijesto za pizzu, keks i pekarske proizvode.

Izvor ovih problema ne leži u ruskoj invaziji na Ukrajinu, već u sušama širom SAD. Dvije od tri glavne vrste žita ponajviše se uzgajaju u centralnoj i južnoj SAD, području koje se tokom prošle godine nosilo s ekstremno suhim uslovima.

Stručnjaci se još uvijek nadaju da će treća najveća vrsta žita koja se uzgaja u SAD ostvariti bolje rezultate, ali žetva te vrste traje od septembra do oktobra, što znači da na prave rezultate još treba čekati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje