Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američka vojska izvela nove napade na Jemen

Preuzmite sliku

SAD je izveo nove napade na Jemen, dan nakon što je prvi napad izazvao masovne proteste u glavnom jemenskom gradu, a druge zemlje Bliskog istoka izrazile su zabrinutost da bi napadi mogli izazvati daljnje nemire u regiji.

“Udar, koji je izveo USS Carney rano jutros, gađao je radarski položaj Huti pobunjenika u Jemenu i bio je naknadna akcija na metu povezanu s udarima poduzetim 12. januara osmišljenim da degradiraju sposobnost Huta da napadnu brodove”, objavila je američka vojska u saopštenju na Twitteru.

“Dodatni udari bili su znatno manjeg opsega nego prethodne noći, kada je pogođeno gotovo 30 lokacija”, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Službeni mediji militanata koje podržava Iran ranije su objavili da je napadnuta zračna baza Al-Dailami u glavnom gradu Jemena Sani, koji je pod vlašću pobunjenika. Ranije jučer, direktor Združenog štaba američkih snaga, general-pukovnik Douglas Sims, rekao je novinarima da su Huti lansirali protubrodsku balističku raketu kao odmazdu za udare u četvrtak navečer, ali nije pogodila brod.

“Svi američko-britanski interesi postali su legitimne mete za Hute nakon napada”, reklo je Vrhovno političko vijeće pobunjenika, dok je Hussein al-Ezzi, zamjenik pobunjeničkog ministra vanjskih poslova, rekao da se SAD i Britanija moraju “spremiti platiti tešku cijenu”.

Jučer ubijeno pet ljudi

Pet osoba je ubijeno, a šest je ozlijeđeno u ofanzivi u četvrtak navečer.

Velika Britanija i SAD branili su napade koji su označili veliku eskalaciju krize na Bliskom istoku izazvane ratom između Izraela i Gaze, ali su ih čelnici u regiji osudili zbog raspirivanja napetosti u ionako nestabilnoj klimi.

Američko-britanski neprijatelj kriv je za pokretanje brutalne agresije kao dio podrške nastavku izraelskog zločina u Gazi, izjavili su Huti. Ogromna masa ljudi koji su mahali jemenskim i palestinskim zastavama i skandirali “smrt Americi, smrt Izraelu”, okupili su se na centralnom trgu u Sani kako bi protestovali protiv zapadnog bombardiranja, a drugi protesti održani su u najmanje dva druga velika grada u Hutiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,