Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Provjerite stanje svog mozga pomoću ova dva testa

Preuzmite sliku

Popularno

Postoji mnogo testova za provjeru kako rade naši mozgovi, posebno kada je u pitanju pamćenje.

Neki testovi su poput zagonetki ili pitanja na papiru, poput Mini-Mental State Examination (MMSE) ili Montrealske kognitivne procjene (MoCA). One daju brz uvid u to koliko dobro nečiji mozak radi.

Bright Side je predložio 2 testa koji mogu provjeriti aktivnost vašeg mozga, uključujući pozornost.

1. Ilustracija 

Pronađite krokodila, srce, sol, čekić, knjigu, komad torte, kišobran, gljivu i svijeću, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Ovaj test vam dođe kao provjera zdravlja vašeg mozga, nešto poput provjere vaših sposobnosti razmišljanja i pamćenja. To je važno, jer pomaže doktorima da razumiju kako funkcioniše vaš mozak i rano uhvate potencijalne probleme. Baš kao što dobijamo redovne preglede našeg tijela, testovi mozga mogu uočiti stvari, poput problema s pamćenjem ili drugih problema.

  Od velike su pomoći u pronalaženju najboljih načina za pomoć ako se nešto dogodi.

  Ne radi se samo o problemima, testovi mozga mogu pokazati u čemu je vaš mozak izvrstan! Dakle, to je kao da svom mozgu dajete mali paket njege, kako biste bili sigurni da je u odličnoj formi i spreman za sve što mu se nađe na putu.

  2. Ilustracija

  Ako ste spremni još jednom provjeriti svoj mozak, evo još jednog testa. Pronađite bananu, ruku, gljivu i ribu.

 • Ako ikad imate poteškoća s koncentracijom ili osjećate da vam fokus izmiče, sasvim je u redu kontraktirati doktora. Oni su tu da pomognu i razumiju što bi se moglo događati. Ponekad te stvari mogu biti privremene ili povezane sa stresom, ali važno je ne ignorisati ih.

  Razgovor s doktorom može rasvijetliti situaciju. Kao što idemo doktoru zbog kašlja ili groznice, briga o našem mentalnom zdravlju jednako je važna.

  Dakle, ne oklijevajte, ako se osjećate loše, obavijestite svog doktora i zajedno možete raditi na pronalaženju pravog rješenja koje vam pomaže da se osjećate najbolje.

  Je li vam bilo teško? Koliko je minuta trebalo da se sve pronađe?

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje